Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Final de festival

Între 16 şi 23 septembrie, Teatrul “Maria Filotti” a găzduit cea de a Xll-a ediţie a Festivalului Zile şi nopţi de teatru la Brăila. O săptămână în care trupe şi actori de la zece teatre din ţară au jucat câte două spectacole în fiecare seară, cu sălile pline, cu aplauze la scenă deschisă şi piese de colecţie. Seară de seară, centrul vechi al urbei a fost luat cu asalt de iubitorii de teatru şi de frumos, care s-au bucurat de o atmosferă de vis şi de întâlnirea cu actori îndrăgiţi.

Un fel de vrajă a pus stăpânire în aceste seri pe oraşul de la Dunăre; superba bijuterie arhitecturală din Piaţa Traian s-a transformat într-un templu al Thaliei, iar Brăila a redevenit, pentru o săptămână, locul în care se ia pulsul pieselor de teatru şi se cântăreşte în minute de aplauze valoarea trupelor de actori din întreaga ţară.

Este recunoscut faptul că Brăila nu duce lipsă de festivaluri. De la festivalul de folclor, la festivalul de muzică uşoară sau la cel de jazz, de la festivalul de canto la cel al muzicilor militare, de la umor, caricatură, la festivaluri de poezie, pendulăm în fiecare an între oferte culturale şi cochetăm cu diverse genuri sau programe artistice. Sunt evenimente care ne aduc în suflet bucurie şi prospeţime şi care ne încântă inimile. Sunt momente pe care le aşteptăm aşa cum aşteaptă copiii sărbătoarea de Crăciun sau Anul Nou.

Festivalul de teatru este însă altceva. Comedia, între hohot şi lacrimă, tema ediţiei din acest an a Festivalului Zile şi nopţi de teatru la Brăila ne-a oferit nu doar ocazia să vedem sau să revedem piese îndrăgite şi actori celebri, ci şi şansa de a fi din nou împreună, în catedrala culturii brăilene, Teatrul “Maria Filotti”. Timp de o săptămână, brăilenii au intrat în teatru în straie de sărbătoare, cu zâmbetul pe buze, între hohot şi lacrimă şi au gustat Comedia. Acea comedie de calitate, prestată la cele mai înalte cote de către artiştii prezenţi pe scena din Sala Mare sau în Sala care poartă numele regretatului Bujor Macrin.

Au fost spectacole cu priză la public, seri încununate de succes, un adevărat maraton cultural.

Acum, când a căzut cortina peste cea de a Xll-a ediţie a Festivalului de teatru, putem spune că, începând de anul viitor, sub bagheta managerului  Lucian Sabados, această manifestare va deveni un eveniment internaţional de prestigiu. Festivalul Zile şi nopţi de teatru transformă oraşul nostru într-o capitală a teatrului românesc, iar publicul brăilean chiar ştie să aprecieze arta şi spectacolele de calitate!
Categorie articol: 

Comentarii