Mergi la conţinutul principal

Filiera teoretică la liceu rămâne visul elevilor de clasa a VIII-a

Elevii insistă în urmarea unui profil teoretic, 66% au optat pentru acest lucru, deşi structura ofertei educaţionale din vara trecută le arată clar că numai 40% dintre ei vor avea loc la acest profil. Alţi 30% dintre viitorii absolvenţi de clasa a VIII-a sunt dispuşi să aleagă un profil tehnologic şi 5% vor migra către şcoli din alte judeţe. Acestea sunt principalele concluzii ale sondajului efectuat de Centrul Judeaţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională la sfârşitul acestui an asupra elevilor de clasa a VIII-a. Acest sondaj va fi reluat la sfârşitul anului şcolar, însă mari schimbări probabil nu se vor produce pentru că numai 35% dintre cei chestionaţi sunt acum nehotărâţi. Dacă se corelează această cifră cu cea care arată cât de informaţi sunt elevii în privinţa ofertei educaţionale a liceelor, se poate observa că 34% dintre elevi au puţine informaţii în acest sens. Deci, şcolile ar trebui să-şi promoveze mai bine specializările, să le prezinte, pentru ca elevii să opteze în vară în cunoştinţă de cauză.
Elevii au făcut şi propuneri privind înfiinţarea unor specializări noi la anumite licee, cum ar fi: ştiinţe ale naturii - bilingv limba engleză la Colegiul "Gh. M. Murgoci", filologie la Colegiul "Bălcescu", ştiinţe sociale - bilingv limba engleză la "Iorga", regie film la Liceul de Artă, o clasă de arte marţiale şi o alta de filologie la Liceul cu Program Sportiv, profil sportiv la Liceul Pedagogic, ştiinţe sociale, filologie şi mate-info la Colegiul "Ana Aslan", clasă de estetica şi igiena corpului omenesc la Liceul "Cerna" şi tehnician veterinar la Liceul Gh. K. Constantinescu". De asemenea, mai vor şi înfiinţarea unor specializări inexistente în oferta liceelor brăilene: design grafic, astronomie, programare jocuri pe calculator, limbile străine greacă, spaniolă sau italiană ori alte profiluri profesionale.
În privinţa factorilor care îi influenţează pe copii în alegerea specializării, părerile părinţilor, ale diriginţilor, ale consilierilor şcolari şi ale profesorilor clasei atârnă cel mai greu în luarea unei decizii. De remarcat faptul că 82% dintre părinţi îşi susţin copiii în alegerile pe care le fac pentru viaţa lor.

"Iorga", "Bălcescu" şi "Murgoci" în topul preferinţelor elevilor

Cele mai multe opţiuni ale elevilor chestionaţi se îndreaptă către Liceul "Iorga", 288, cei mai mulţi dintre elevi optând pentru profil uman, specializarea ştiinţe sociale. Urmează apoi Colegiul "Bălcescu" cu 187 de opţiuni, cele mai multe vizând profilul matematică - informatică, şi Colegiul "Murgoci" cu 181 de opţiuni, cele mai multe îndreptându-se către specializarea ştiinţe ale naturii. Tot 181 de elevi au declarat că vor să devină elevi ai Colegiului Economic "Ion Ghica", cei mai mulţi vizând profilul turism şi alimentaţie. Foarte căutat este şi Liceul Tehnologic Însurăţei, 153 de elevi optând acum pentru această şcoală, cei mai mulţi dorind să urmeze profilul tehnic. Pentru Liceul cu Program Sportiv au optat 166 de elevi, la Liceul "Cerna" intenţionează să meargă 130 de copii, cei mai mulţi la profil uman, pentru Liceul Pedagogic au spus că vor să opteze 124 de elevi, cei mai mulţi fiind pentru specializarea învăţător/educator, iar pentru Liceul de Artă 117, cei mai mulţi vizând specializarea arte plastice şi decorative.
Liceele tehnologice, la fel ca în anii precedenţi, sunt foarte slab reprezentate în opţiunile copiilor, pentru că, probabil, ca şi în alţi ani, alegerea filierei tehnologice este asociată de mulţi cu ratarea. Până când această mentalitate nu se va schimba elevii vor continua să-şi dorească filiera teoretică, indiferent de consecinţe, structura ofertei şcolare sau cererea pieţei muncii.
Eşantionul de elevi de clasa a VIII-a care a răspuns la acest studiu este format din 2.225 de elevi, 1.429 din municipiu şi 796 din mediul rural, din 61 de unităţi de unităţi de învăţământ, din care 34 din municipiu şi 27 de judeţ. Studiul opţiunilor şcolare a fost realizat de psihologii şcolari: Cristina Nazare, Daniela David, Monica Zgardan, Paula Gheorghiu, Gabriela Filip, Mihaela Pleşca, îndrumaţi de coordonatorul C.J.A.P, prof. Rodica Manuela Datcu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro