Mergi la conţinutul principal

Festivalul "Zile si nopti de teatru european" la Braila

Mai este numai o luna de zile si la Braila se va desfasura Festivalul "Zile si nopti de teatru european", in perioada 9 - 17 septembrie. Sint programate 36 de reprezentatii, spectacole care se vor desfasura in Sala Mare si Studio a Teatrului "Maria Filotti", in Sala "Darclee" a Casei Tineretului, pe Esplanada Dunarii, Clubul Festivalului si la Muzeul Brailei. In urma cu doi ani, pentru prima editie a festivalului s-au cheltuit aproape doua miliarde de lei (ROL), iar pentru aceasta a doua editie, conducerea teatrului a estimat ca se vor cheltui trei miliarde lei (ROL). Vor veni la Braila aproape 400 de persoane, actori, regizori, critici, personal tehnic, din care aproape 100 vor fi straini. Vor veni din strainatate teatrele: "Powszechny" din Varsovia si "Rondo" - Polonia, din Plevna si Silistra - Bulgaria, din Ankara - Turcia, "Prova" din Atena - Grecia, "Skampa" si "X05" din Albania, Alternativ din Kosovo.
Teatrele romanesti vor veni si ele cu o oferta foarte tentanta. Fata de prima editie se va juca mult Shakespeare. Festivalul va fi deschis cu spectacolul "Visul unei nopti de vara", regia Victor Ioan Frunza, care se va juca in premiera de catre trupa braileana, "Romeo si Julieta", regia Yannis Paraskevopoulos de la Teatrul National din Craiova, "Regele Cymbelin", regia Alexandru Hausvater de la Teatrul German din Timisoara, si "Timon din Atena", regia Stefan Staicev de la Teatrul din Silistra. Nici celelalte spectacole nu pot trece neobservate, remarcindu-se regizorul si autorul de cele mai multe ori. Se vor mai juca piese inspirate din dramaturgia lui Cehov - "Mascariciul", "Despre efectul daunator al tutunului", Ibsen - "Nora", Luigi Pirandello - "Nu se stie cum" sau G. B. Show - "Profesiunea doamnei Waren". Din program mai fac parte trei recitaluri: Ion Caramitru - Jonny Raducanu, Ada Milea&Co si Adriana Trandafir. Ca o noutate fata de editia trecuta, spectacolele sint programate astfel incit sa nu se suprapuna, iar brailenii sa poata urmari toate evenimentele pe care le doresc.

6.000 de euro pe zi traducerea unor spectacole straine la casti

Veronica Dobrin, directorul Teatrului "Maria Filotti", institutia organizatoare, a precizat ca pina pe 15 august se vor stabili exact toate cheltuielile necesitate de festival si se va solicita o suplimentare a bugetului pentru a se putea organiza manifestarea in bune conditii. In privinta spectacolelor straine, s-a luat in calcul si varianta traducerii la casca pentru fiecare spectator, insa asa ceva costa 6.000 de euro pe zi, ceea ce este foarte mult pentru posibilitatile organizatorilor, asa ca s-a ajuns la alte doua variante: traducerea cu videoproiectie sau oferirea de sinopsisuri spectatorilor. Teatrul German din Timisoara va juca in limba germana, insa institutia vine cu propria instalatie de traducere la casti. Tot pe 15 august vor aparea in oras primele afise semnal si primii fluturasi care anunta festivalul. Din 25 august se vor pune in vinzare biletele.
Pe parcursul festivalului mai sint programate o expozitie de scenografie Alina Herescu, o expozitie de carte la Biblioteca Judeteana - "Teatrul european", un seminar despre rezidentele artistice prezentat de Aura Corbeanu, director executiv al UNITER, un alt seminar despre dramaturgia tarilor din est, prezentat de Dominique Dolmieu, director Maison d'Europe et d'Orient, Paris si proiectii de filme documentare despre personalitati teatrale originare din Braila: Mihail Sebastian, Stefan Mihailescu Braila, Vasilica Tastaman, Catalina Buzoianu. Nu va fi uitat nici proiectul Phare, actorii avind programate activitati pentru copiii cu cerinte educative speciale. "Sper ca si a doua editie sa se ridice la nivelul celei dintii, iar Primaria, asa cum ne-a spus pina acum, sa ne fie alaturi. Pretul la bilete nu va fi unul prohibitiv, insa nici nu putem stabili preturi prea mici, la nivelul celor obisnuite ale teatrului. Cred ca pretul unui bilet va fi de aproximativ 200.000 de lei, in functie de spectacol si de pozitia in sala", a mai precizat directorul Veronica Dobrin. Amanunte despre spectacolele prezentate si creatiile regizorale va vom prezenta in numerele urmatoare ale ziarului nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro