Mergi la conţinutul principal

Festivalul Poeţilor din Balcani, ediţia a III-a

Această a treia ediţie se remarcă în primul rând prin ieşirea din acest localism păgubos care întreţine diletantismul şi promovează drept mari valori poeţi nebăgaţi în seamă de cronicarii sau criticii revistelor literare de prestigiu, cât şi total ignoraţi de editurile consacrate. Reprezintă pur şi simplu un adevărat eveniment prezenţa la ediţia de anul acesta a unor nume ca: Ion Mureşan, Nichita Danilov, Liviu Ioan-Stoiciu, Octavian Soviany, poeţi intraţi de mult în bursa valorilor literare. În plus, prezenţa şi prelegerea excepţională a profesorului Mircea Muthu, pe tema "Literatura bulgară în memoria culturală românească", au dat festivalului o notă care ne-ar putea conduce la hotărârea de a lua în serios ediţiile viitoare.

Festivalul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, 25-26 septembrie şi a conţinut, într-un amestec fără noimă, alocuţiuni, recitaluri de poezie, un debut editorial, lansări de carte, un recital de folk, prelegeri, depuneri de coroane de flori la statuia lui Hristo Botev, lansarea publicaţiilor "Balcanica 3" şi "Caietele Balcanica".

Juriul festivalului a fost format din prof. univ. dr. Mircea Muthu, prof. univ. dr. Vasile Spiridon şi Radu Voinescu, despre care suntem anunţaţi că este poet, prozator şi critic literar.

Din "Balcanica 3" aflăm că premiaţii au fost: Petar Andasarov, Ion Mureşan, Kiril Goncev, Gellu Dorian, Elka Niagolova, Nichita Danilov, Constantin Gherghinoiu şi Mircea Micu.

S-a remarcat cu o stridenţă copleşitoare modul bizar de a conduce programul festivalului al directorului Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", Dragoş Adrian Neagu, care şi-a început "prelegerea" pe marginea poeziei începând să mulţumească, într-o incontinenţă verbală totală, Consiliului Judeţean Brăila şi Primăriei Brăila, dând sentimentul că, dacă nu va fi oprit de cineva, nu va mai sfârşi niciodată. Aceleaşi câteva miliarde de mulţumiri au fost "împrăştiate" şi de autorii alocuţiunilor din deschiderea festivalului, dintre care amintim pe Corneliu Antoniu şi Nicolae Grigore Mărăşanu. O adevărată sarabandă de prost-înţeleasă politeţe, amintind de sărbătorile groteşti şi dezgustătoare ale regimului de tristă amintire.

Şi, totuşi, banii publici par a fi fost bine cheltuiţi în recitalurile de poezie ale unor poeţi redutabili precum Octavian Soviany, Ion Mureşan şi Nichita Danilov.

Poezie de cartier

Dar suntem la Brăila şi incidentele nu puteau să lipsească. Cu toate că Biblioteca Judeţeană a curtat asiduu ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" să-i fie partener media, unul dintre invitaţii festivalului a fost teribil de deranjat de prezenţa redactorului cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei". Mai exact: l-a acostat şi l-a ameninţat că dacă numele lui va apărea în ziar se lasă cu masacru: "vezi că io nu ştiu multi şi vei suporta consecinţili", ne-a acostat ofensiv Valeriu Mititelu. Întrebaţi de redactorul ziarului "Obiectiv - Vocea Brăilei" cu privire la prezenţa lui Mititelu la festival, prezenţă cu aer mai degrabă huliganic decât poetic, Rodica Drăghici, directoarea adjunctă a Bibliotecii Judeţene, şi Dragoş Neagu, directorul instituţiei, s-au dezis într-o fracţiune de secundă, acuzând că Valeriu Mititelu este invitatul Filialei Uniunii Scriitorilor Brăila-Galaţi şi nu al Bibliotecii Judeţene. Oricum, păcat că prezenţa personalităţilor enumerate mai sus a fost umbrită de aceste mici şi tradiţionale "cocălărisme" de fabricaţie tipic brăileană.

Aşteptăm cu interes ediţia a patra a "Festivalului poeţilor din Balcani", cu speranţa ca alături de nume mari ale literelor româneşti să găsim şi oameni, dacă nu de aceeaşi valoare, măcar de aceeaşi factură. Mai ales când este vorba de cei din comitetul de organizare, de cei din componenţa juriului şi de cei care lansează cărţi sortite uitării într-un festivism lax şi dezamăgitor, în care singura care are de pierdut este poezia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro