Mergi la conţinutul principal

Festivalul Peştelui: readucerea la viaţă a Brăilei de altădată şi atragerea turiştilor

• dorinţa de a introduce oraşul în peisajul turistic românesc a dus la “naşterea” Festivalului Peştelui • evenimentul va fi un punct de plecare spre acest obiectiv • fosta Stradă Regală, Teatrul “Maria Filotti”, Piaţa Traian, Grădina Publică, Faleza Dunării, Fântâna Cinetică, sunt doar câteva dintre locurile ce aşteaptă să fie descoperite de turişti, odată cu promovarea acestui festival

 

Festivalul Peştelui, a cărui primă ediţie va debuta peste două zile, se vrea mai mult decât o distracţie de toamnă cu mâncare şi muzică bună. Atragerea turiştilor în oraş este unul dintre cele mai importante obiective şi, din fericire, zona are un potenţial imens. În vremuri de demult apuse, pescarii, cârciumioarele cochete, frumoasele cântăreţe de local, petrecerile, lăutarii, istoriile de amor, promenadele de duminică pe faleză, pălărioarele, mănuşile dantelate, casele boiereşti şi vapoarele încărcate cu grâne trecând pe Dunăre defineau Brăila.

Locurile au rămas şi spun poveşti celor care stau să le asculte. De aici s-a născut ideea de a organiza Festivalul Peştelui: turiştii să viziteze oraşul şi obiectivele turistice de o mare importanţă culturală şi istorică. Unul dintre acestea din urmă este Portul, pentru că Brăila a fost sălaş pentru multe grupuri etnice: greci, turci, ruşi, bulgari, evrei, armeni, saşi. Mare parte dintre aceştia au rămas definitiv aici. Tradiţiile, obiceiurile şi credinţele acestora au fost integrate în viaţa culturală şi spirituală a oraşului, ceea ce face din Brăila un oraş multicultural.

Brăila, fostă raia turcească, veche cetate a Ţării Româneşti, are un farmec aparte. Aşezat cu faţa spre Dunăre ca un amfiteatru, cuprinde mai multe locuri de interes pentru turişti. Spre exemplu, Strada Mihai Eminescu, cunoscută ca Strada Regală (1881-1938), reprezintă un ansamblu de arhitectură deosebit. Este deschisă doar traficului pietonal, iar de ceva vreme aici au loc diverse evenimente (Ziua Internaţională a Copiilor, Târgul Dulciurilor, Târgul de Carte, Târgul anticarilor şi buchiniştilor). Clădirea Teatrului “Maria Filotti”, amplasată lângă Muzeul de Istorie “Carol I”, este o istorie în sine. Construită în stil baroc, în anul 1862, de fraţii Rally, în locul Hanului Rally distrus de un incendiu, a intrat în patrimoniul brăilean în 1919, prin donaţia proprietarului Dumitru Ionescu. A beneficiat de mai multe lucrări de reabilitare, ultima şi cea mai importantă fiind în anul 2016. În prezent, Teatrul, de o deosebită eleganţă artistică găzduieşte numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, dintre care cel mai cunoscut este “Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”. Piaţa Traian este, în fapt, Centrul Vechi al oraşului. Aceasta datează din 1833, atunci fiind pavată cu piatră cubică. S-a numit iniţial Piaţa “Sfinţii Mihail şi Gavril” şi avea o suprafaţă de 11.000 mp. În jurul ei se află cele mai importante şi reprezentative instituţii ale Brăilei. Piaţa cuprinde şi parcul amenajat la începutul secolului XX, în stil englezesc, ulterior fiind dotat cu o fântână, o statuie închinată împăratului Traian şi un ceas urban. În mijlocului parcului este amplasată Biserica Sf. Mihail şi Gavril, cea mai veche construcţie de cult din oraş, transformată din moschee în biserică ortodoxă. Un alt loc ce ar trebui vizitat de către turişti este Grădina Publică, un loc de recreere al brăilenilor. Se întinde pe o suprafaţă de 6,6 ha, ocupând locul fostei cetăţi a Brăilei, care a dispărut după cucerirea ei de către ruşi în anul 1828. Situată pe un punct înalt al malului dunărea, este locul perfect pentru a admira Dunărea şi Munţii Măcinului, la umbra copacilor ce adăpostesc sub coroana lor Casa Memorială “Panait Istrati”, Chioşcul Muzicii, Ceasul Floral, fostul Cazinou, Castelul de Apă, fântâna arteziană sau busturile lui Mihai Sadoveanu, Mihai Eminescu şi Panait Istrati.

Faleza Dunării şi Fântâna Cinetică sunt alte două obiective turistice ce nu ar trebui ratate. În anul 1968, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a oraşului, au fost plantaţi şase stejari lângă scările de la capătul fostului bulevardul Karl Marx, actual Independenţei. În prezent, copacii au ajuns la maturitate şi domină cu coroanele lor faleza brăileană. Fântâna Cinetică este localizată în centrul civic al oraşului şi este opera celebrului sculptor român Constantin Lucaci. Jocul de lumini şi “dansul” apei cuceresc trecătorii.

Din dorinţa ca oraşul Brăila să devină unul de referinţă în peisajul turistic românesc a luat fiinţă evenimentul Festivalul Peştelui, un punct de plecare spre îndeplinirea acestui ţel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro