Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Ucraina a exportat în 2010 arme în valoare de aproape un miliard de euro

Exporturile de arme din Ucraina s-au ridicat în 2010 la aproape un miliard de dolari, majoritatea fiind destinate ţărilor africane, scrie Kommersant-Ucraina.

"Valoarea portofoliului de contracte semnate de compania naţională de export de arme Ukrspetsexport a crescut de la 799,5 miliarde de dolari în 2009 la 956,7 miliarde de dolari" în 2010, arată datele furnizate de Serviciul statului pentru controlul exporturilor.

Principalii cumpărători ai armelor ucrainene sunt Sudanul şi Congo. Kievul a vândut 250 de tancuri T-55 şi T-72 celor două ţări.

Sudanul a mai cumpărat lansatoare de rachete multiple Grad, obuze cu autopropulsie 2S1 Gvozdika de 122 de milimetri, obuze cu autopropulsie 1S3 Akatsia de 152 de milimetri, obuze D-30, obuze de mortieră de 82 de milimentri şi mai multe arme mici, printre care 10.000 de puşti de asalt Kalaşnikov.

Ucraina a mai vândut un tanc de luptă T-80BV, construit în 1985, Statelor Unite, precum şi 14 rachete aer-aer, folosite în general de avioanele de luptă libiene, Italiei.

Experţii cred că ţările occidentale cumpără cantităţi mici de arme sovietice pentru a le studia.

Fostul director al Ukrspetsexport, Serghei Bondarciuk, a respins aceste date, considerându-le nerealiste. "Nu am încredere în aceste cifre. Din câte ştiu eu, anul trecut am semnat numai un act adiţional la un contract precedent cu Sudanul, iar restul sunt livrări în baza contractelor semnate de echipa precedentă", a spus el.

Ukrspetsexport nu a comentat deocamdată informaţiile.
Categorie articol: 

Comentarii