Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Rusia este îngrijorată de declaraţia lui Clinton privind scutul antirachetă

Trimisul special al preşedintelui rus privind negocierile cu NATO pe tema scutului antirachetă, Dmitri Rogozin, a declarat, vineri, că anunţul făcut de secretarul de stat american Hillary Clinton în legătură cu negocierile cu Polonia, au provocat ingrijorarea Rusiei, relatează Interfax,

"Această declaraţie se află în atenţia Rusiei", a declarat Rogozin. El a adăugat că anunţul secretarului de stat american Hillary Clinton a fost făcut înainte de începerea unor "negocieri serioase" între Rusia şi SUA pe tema scutului antirachetă.

"Americanii continuă planurile, chiar în pofida faptului că acestea contravin obligaţiilor asumate anterior şi ar putea complica orice acorduri serioase în viitor", a afirmat Dmitri Rogozin.

Secretarul american de stat Hillary Clinton a confirmat joi planurile Washingtonului de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă şi unităţi de aviaţie în Polonia.

"Aşa cum au anunţat preşedinţii (american şi polonez - n.red.) în decembrie, intenţionăm să stabilim permanent un detaşament american de aviaţie în Polonia, să construim apărare antirachetă în Polonia şi, aşa cum am convenit la summitul NATO, să dezvoltăm un plan în regiune", le-a spus Clinton jurnaliştilor, înainte de discuţii cu ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski.

La sfârşitul lui 2010, WikiLeaks a dat publicităţii documente care arată că NATO pune la punct un plan pentru apărarea Estoniei, Lituaniei şi Poloniei de ameninţări externe. Potrivit cotidianului The Guardian, planul, aprobat de Clinton, prevede că SUA, Marea Britanie, Germania şi Polonia vor desfăşura trupe în regiune, în cazul unei agresiuni militare împotriva statelor baltice sau Varşoviei.

Statele Unite s-au oferit şi să consolideze securitatea Poloniei în faţa Rusiei, prin desfăşurarea de forţe navale speciale în porturile Gdansk şi Gdynia de la Marea Baltică, rotaţia trimestrială de avioane F-16 şi stabilirea unui detaşament de suport permanent de mici dimensiuni, ce s-ar concentra pe consolidarea capacităţilor de luptă poloneze, precum şi prin rotaţii trimestriale de avioane de transport C-130 Hercules de la baza aeriană Ramstein, din Germania, arată documentele citate de The Guardian.

SUA au schimbat în 2009 planurile privind apărarea antirachetă, optând pentru desfăşurarea unui sistem în patru etape. Astfel, în 2011, Washingtonul urmează să desfăşoare nave cu interceptori Aegis în estul Mediteranei, susţinute de unităţi radar mobile şi coordonate de la centrul de control din Ramstein, Germania. Până în 2015, vor fi instalate sisteme terestre de rachete în Polonia, România sau în ambele ţări. În cea de a treia fază, care urmează să fie lansată în 2018, vor fi aduse drone. Iar până în 2020 ar urma să fie instalate sisteme cu rază mai lungă de acţiune, care să contracareze eventuale rachete intercontinentale. Acestea vor fi susţinute de sisteme radar puternice, precum cel din Fylingdales (North Yorkshire).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro