Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Oficialii închisorii Rikers Island se tem că directorul FMI s-ar putea sinucide

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, aflat în închisoarea Rickers Island din New York, a fost plasat sub monitorizare specială , 24 de ore din 24, după ce în urma examenului psihologic a reieşit că ar putea avea tentative de sinucidere.

Strauss-Kahn se află de luni la închisoarea de maximă securitate, singur în celulă, după ce a fost acuzat că a încercat să violeze o cameristă a unui hotel de lux din New York.

Potrivit postului de radio Vocea Americii, un oficial de la închisoarea Rickers Island a declarat marţi că Strauss-Kahn a fost plasat sub monitorizare suicidală, după ce a fost examinat psihologic. Oficialul nu a dat alte detalii.

Pe plan extern, tot mai multe voci sugerează că Dominique Strauss-Kahn ar trebui să demisioneze din fruntea FMI, mai ales că i s-a refuzat eliberarea pe cauţiune. Francezul urmează să fie prezentat din nou în faţa instanţei vineri, iar atunci avocaţii săi ar putea cere din nou eliberarea pe cauţiune.

Ministrul austriac de finanţe, Maria Fekter, a spus că Dominique Strauss-Kahn ar trebui să demisioneze, pentru a evita prejudicierea imaginii FMI. Ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, şi-a exprimat compasiunea pentru femeia care se presupune că ar fi fost victima şefului FMI.

Pe de altă parte, oficiali din China şi Brazilia sugerează că următorul director general al FMI ar trebui să provină din afara Europei.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat liderii mondiali că Dominique Strauss-Kahn are dreptul la prezumpţia de nevinovăţie, dar a spus că Europa are candidaţi buni care i-ar putea lua locul în fruntea FMI.

Toţi cei zece directori pe care i-a avut FMI de la înfiinţare, în 1954, au fost europeni, iar dintre ei, patru au fost francezi. Regula nescrisă care funcţionează este ca directorul FMI să fie european, în timp ce directorul Băncii Mondiale este american.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii