Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Obama se întâlneşte miercuri cu Abbas şi Netanyahu,într-o tentativă de a evita o criză în O.Mijlociu

Preşedintele american Barack Obama se va întâlni miercuri cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas, pentru a încerca să îl convingă să renunţe la a mai cere recunoaşterea statului său la ONU, precum şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-o tentativă de a evita o criză.

Obama a anunţat că SUA îşi vor exercita dreptul de veto asupra cererii palestinienilor, susţinând poziţia Israelului, potrivit cărora discuţiile directe sunt singura cale pentru pace.

Însă eforturile mediatorilor SUA, UE, ruşi şi ai ONU nu au permis încă trasarea unor direcţii pentru reluarea negocierilor. Ultima rundă de discuţii a eşuat în urmă cu un an.

Abbas urmează să depună cererea de recunoaştere a statului palestinian vineri, după discursul rostit la Adunarea Generală a ONU. Însă Obama îi va cere miercuri să nu exercite presiuni pentru un vot în Consiliul de Securitate, unde SUA îşi vor exercita dreptul de veto, şi să ofere Cvartetului de mediatori timp pentru o declaraţie ce va reprezenta baza pentru reluarea negocierile de pace.

"Atât cu israelienii, cât şi cu palestinienii, preşedintele va putea spune foarte direct de ce credem că acţiunea la ONU nu este calea (...) de a ajunge la un stat" palestinian, a declarat consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională Ben Rhodes.

Cvartetul urmăreşte să le dea celor două părţi un an pentru a ajunge la un acord cadru, pe baza viziunii lui Obama, ce are la bază graniţele de dinainte de 1967 cu schimburi de teritorii convenite reciproc. Declaraţia mediatorilor ar urma şi să susţină ideea a "două state pentru două popoare".

Însă ministrul britanic de externe William Hague a admis că nu există încă progrese în această direcţie.

Atât Netanyahu, cât şi Abbas, au dat asigurări că sunt dispuşi să lanseze discuţii directe. Însă Abbas pare hotărât, deocamdată, să continue cu cererea de recunoaştere a statului său. Dacă această cerere va fi aprobată de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, Consiliul de Securitate o va examina şi o va supune la vot. Pentru a fi aprobată, trebuie să obţină susţinerea a nouă dintre cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv a tuturor membrilor permanenţi.

Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Malki, crede că poate obţine aprobarea a nouă membri ai executivului ONU. "Sperăm că Statele Unite îşi vor revizui poziţia şi vor fi de partea majorităţilor naţiunilor sau ţărilor care vor să susţină dreptul palestinienilor la autodeterminare şi independenţă", a spus el.

Dacă tentativa palestiniană va eşua, Abbas ar putea cere Adunării Generale statutu sporit de observator, aşa cum au alte state, ca Vaticanul. În această situaţie, nicio ţară nu îşi poate folosi dreptul de veto.

O eventuală recunoaşte ONU ar fi simbolică, iar palestinienii cred că le va consolida poziţia în discuţiile pentru pace cu Israelul.
Categorie articol: 

Comentarii