Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Noua Zeelandă anunţă că e puţin probabil să mai fie găsiţi supravieţuitori ai seismului

Autorităţile din Noua Zeelandă au anunţat joi că este puţin probabil să mai fie găsiţi supravieţuitori ai cutremurului de săptămâna trecută şi că echipele de intervenţie se concentrează în prezent pe operaţiunile de căutare.

Clădirile importante din oraş, prăbuşite în urma seismului cu magnitudinea 6,3, sunt încă pline de cadavre, iar bilanţul oficial al morţilor se ridică în prezent la 161, relatează BBC News. Primele victime străine au fost identificate - doi turişti israelieni.

Alimentarea cu electricitate, sistemele de transport şi de canalizare îşi reiau treptat activitatea, însă reconstrucţia oraşului este o sarcină ce se anunţă anevoioasă.

Şeful Apărării Civile, John Hamilton, a anunţat, "cu tristeţe şi frustrare considerabilă", că echipele de intervenţie se vor concentra de acum pe recuperare în loc de salvare. "Acum ne confruntăm cu realitatea că nu există nicio şansă ca cineva să fi putut supravieţui atât de mult", a spus el.

Potrivit autorităţilor, bilanţul final ar putea ajunge la 240 de morţi. Ultima persoană scoasă în viaţă de sub dărâmături a fost salvată în urmă cu peste o săptămână, a doua zi după seism.

Procesul de identificare a cadavrelor se desfăşoară în prezent încet; potrivit oficialilor, încă şapte au fost identificate, dar nu toate familiile au fost anunţate.

Un oficial din poliţie, Sam Hoyle, a anunţat că 90 de cadavre au fost scoase deocamdată din clădirea Canterbury TV şi că este important pentru familii ca identităţile lor să fie stabilite corect.

Românca dispărută după prăbuşirea clădirii unde se află postul de televiziune nu a fost găsită încă, a anunţat MAE într-un comunicat. Misiunea României la Canberra a contactat familia cetăţeanului român declarat dispărut, aflată în Noua Zeelandă, şi a informat-o despre demersurile efectuate până la această dată.

Familia este la curent cu demersurile efectuate de către autorităţi, întrucât participă zilnic la briefingurile organizate pe această temă.

Şi echipele de la alte trei clădiri importante - catedrala, hotelul Grand Cahncellor şi clădirea Pyne Gould Guinness - se apropie de locul unde se crede că se află mai multe trupuri neînsufleţite.

Miercuri, un reprezentant al forţelor de ordine, Dave Cliff, a avertizat că este posibil să nu poată fi recuperate toate cadavrele din clădirile care s-au prăbuşit în al doilea oraş ca mărime al ţării.

Operaţiune de căutare au loc şi la Lyttelton, un oraş port istoric din apropiere de Christchurch. Portul operează în prezent la 40% din capacitate, iar tunelul care îl leagă de Christchurch este deschis deocamdată numai pentru vehiculele serviciilor de urgenţă.

Costurile de reconstrucţie după seismul de săptămâna trecută sunt evaluate la miliarde de dolari, în condiţiile în care până la o treime din clădiri au fost sau vor trebui să fie demolate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro