Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Franţa îşi menţine poziţia prinvid Schengen, după întâlnirea lui Juppe cu omologul bulgar

Parisul continuă să lege aderarea Bulgariei la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi a cerut miercuri Sofiei să-şi amplifice eforturile pentru a demonstra în această privinţă progrese "verificabile" în teren.

Noul şef al diplomaţiei franceze, Alain Juppe, l-a primit, miercuri, la Paris, pe ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov.

"A fost abordată chestiunea aderării Bulgariei la spaţiul Schengen, mai precis voinţa noastră de a lucra în cadrul european, pentru a defini împreună o cale la Consiliu, pentru a avansa în etape către acest obiectiv, pe baze unor progrese în teren verificabile şi fără un calendar artificial", se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al MAE francez, Bernard Valero, după întrevederea celor doi oficiali.

Franţa consideră că Bulgaria are vocaţia de a se alătura spaţiului Schengen atunci când condiţiile pentru această aderare vor fi îndeplinite. "Este vorba, azi, de a răspunde, în mod calm şi transparent, acestei situaţii inedite, în care trebuie ţinut cont de insuficienţele relevate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei", a explicat purtătorul de cuvânt. "În acest context, eforturile întreprinse de Bulgaria merită să fie subliniat şi bineînţeles amplificate", a subliniat Valero.

Cei doi miniştri au convenit să-şi continue "strânsa concertare, în special în perspectiva Consiliului European şi a reuniunii de tip Gymnich (din Ungaria), asupra proiectelor concrete ale Uniunii pentru Mediterana, dar şi asupra angajamentului francez şi bulgar în Afganistan, precum şi asupra perspectivelor financiare ale Uniunii Europene şi Politica Agricolă Comună", a mai spus Valero, schiţând domeniile în care Franţa ar fi interesată să primească sprijin din partea Bulgariei.

Franţa şi Germania au anunţat oficial la sfârşitul anului trecut că se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen din cauza eforturilor insuficiente în privinţa controlului la frontiere, în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate.

Bulgaria şi România îşi propuseseră iniţial să adere la Schengen în martie 2011, dar raportul tehnic nefavorabil în cazul Bulgariei pentru graniţa cu Turcia şi opoziţia politică a Franţei şi Germaniei au dus la amânarea deciziei. Cele două ţări speră acum să poată adera până la sfârşitul anului.

În februarie, Sandor Pinter, ministrul ungar de interne, a anunţat că experţii UE vor examina din nou pregătirea Bulgariei şi României pentru aderarea la Schengen la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai.

Opoziţia Franţei la aderarea României şi Bulgariei la Schengen a intervenit în plină polemică Bucureşti-Paris pe tema repatrierii romilor. Este pentru prima dată de la începutul crizei când ministrul bulgar de externe este primit la Paris.

Iniţial, urma ca şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, să fie primit, marţi, la Quai d'Orsay de Alain Juppe. Întâlnirea fusese trecută pe site-ul MAE francez pe agenda pentru săptămâna aceasta. Sâmbătă, Ministerul român de Externe a anunţat însă că Teodor Baconschi, şi omologul său francez, Alain Juppé, au stabilit de comun acord ca întâlnirea bilaterală de la Paris să aibă loc la data de 5 aprilie.

"Din motive de agendă , ministrul afacerilor externeTeodor Baconschi şi omologul său francez, Alain Juppé, au stabilit de comun acord ca întâlnirea bilaterală de la Paris să aibă loc la data de 5 aprilie 2011. Cei doi şefi ai diplomaţiei vor avea un prim contact în cadrul reuniunilor la nivel european din următoarea perioadă", a informat Ministerul român de Externe.

Diplomaţia europeană se reuneşte joi pe tema Libia, trebuind să pregătească summitul extraordinar al UE convocat vineri pe această temă. În plus, miniştrii de externe din UE vor avea vineri şi sâmbătă o reuniune informală, de tip "Gymnich", la Gödöllö, în Ungaria, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro