Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN. După condamnarea Poloniei pentru tortură în complicitate cu CIA, Obama recunoaște: după 11 septembrie, Statele Unite au torturat oameni

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut vineri, la fel ca în trecut, că americanii "au torturat oameni" după atentatele de la 11 septembrie 2001, lansând în același timp un apel pentru ca aceștia să nu fie judecați prea dur. "Am făcut numeroase lucruri corecte, dar am torturat oameni", a declarat el, vorbind despre viitoarea declasificare a unui raport al Congresului referitor la tehnicile de interogatoriu folosite de CIA între 2002 și 2006, în perioada mandatului lui George W. Bush.
După atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a prins zeci de persoane suspectate de legături cu organizația Al-Qaida și a folosit "tehnici dure de interogatoriu". Aceste metode au inclus privarea de somn, dezbrăcarea deținuților ori simularea înecului.
Declarația președintelui american survine la o săptămână de la condamnarea Poloniei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru "complicitate" în cazul închisorilor secrete ale CIA. Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocaţii lui Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 43 de ani, şi de Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 49 de ani. Aceştia au pledat că autorităţile de la Varşovia, "în deplină cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat", au autorizat CIA să îi deţină în secret timp de mai multe luni în perioada 2002-2003 în Polonia, unde clienţii lor au fost torturaţi, în special prin tehnica "simulării înecului".
CEDO a ordonat Poloniei să plătească 100.000 de euro fiecăruia dintre cei doi reclamanţi, ca despăgubiri morale. Victimele sunt deținute și în prezent la baza militară americană Guantanamo.
Verdictul CEDO nu este definitiv: autorităţile de la Varşovia au la dispoziţie trei luni pentru a cere o nouă examinre a dosarului în faţa Marii Camere a CEDO, ceea ce Curtea nu este obligată să le acorde, totuşi.
Like / Share

Comentarii