Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN. Conflictul din Siria a ajuns la graniţa cu Israelul

Patruzeci şi trei de membri ai contingentului ONU de menţinere a păcii au fost capturaţi de o grupare islamistă, joi, în zona Platoului Golan, anunţă Naţiunile Unite, relatează Mediafax. Contingentul ONU monitorizează frontiera dintre Israel şi Siria, în zona Platoului Golan. Răpirile au avut loc într-o zonă unde au loc confruntări între serviciile de securitate siriene şi grupuri insurgente, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU.

Organizaţia siriană a reţelei Al-Qaida şi grupările rebele au preluat miercuri controlul punctului de trecere Quneitra, singurul punct de legătură dintre Israel şi Siria, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). Acest punct de trecere, care leagă partea siriană a platoului Golan de cea ocupată de Israel în 1967, a căzut în mâinile rebelilor pentru scurt timp în iunie 2013.
Miercuri, Al-Nusra şi diferite grupări rebele au anunţat începutul bătăliei pentru "eliberarea" Quneitra. Ulterior, grupările rebele, între care şi Frontul revoluţionarilor din Siria (care nu este islamist), au scris pe Twitter că punctul de trecere a fost "eliberat".
În timpul luptelor, un militar israelian a fost rănit de tiruri provenind din Siria, potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei israeliene. Ca răspuns, armata israeliană a "bombardat două poziţii ale armatei siriene în platoul Golan sirian", potrivit unui comunicat.
Israelul este oficial în stare de război cu Siria. El ocupă din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Aproximativ 510 kilometri pătraţi rămân sub control sirian.

 
Like / Share

Comentarii