Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Bulgaria a propus României să ceară împreună ajutorul CE în negocierile cu Rusia pe tema gazului

Bulgaria a propus României să trimită o scrisoare comună Comisiei Europene căreia să-i ceară ajutorul în negocierile pe care cele două state le au cu Rusia pe tema livrărilor de gaz, a anunţat luni Ministerul bulgar al Economiei, citat de Sofia Echo.

Ministrul bulgar al economiei, Traicio Traikov, a fost luni la Bucureşti şi s-a întâlnit cu omologul său român, Ion Ariton.

Potrivit Sofia Echo, ministrul bulgar insistă că declararea capacităţii neutilizate a gazoductelor de tranzit ar trebui să devină obligatorie şi asemenea informaţie n-ar mai trebui considerată confidenţială. În prezent, nici România, nici Bulgaria nu au voie să furnizeze informaţii despre capacitatea neutilizată, conform contractelor pe care le au cu Gazprom.

Ministerul bulgar al Economiei a anunţat că una dintre priorităţile Bulgariei este construirea unui interconector de gaz cu Serbia. "Pentru Bulgaria, construirea interconectorilor cu vecinii şi participarea noastră în proiecte majore precum Nabucco şi South Stream fac parte din măsurile luate pentru creşterea diversificării şi a posibilităţii de a alege", a declarat Traikov.

Bulgaria a primit 10 milioane de euro de la UE pentru a construi un interconector de gaz cu România. Potrivit lui Traikov, lucrările la proiect vor începe la mijlocul anului 2012.

Luna trecută, ministrul bulgar spunea că interconectorii cu statele vecine sunt o chestiune-cheie de rezolvat înainte de a semna noi contracte în domeniul gazului cu Moscova.

În 2010, guvernul bulgar afirma că vrea să încheie noi acorduri cu Rusia pentru furnizarea de gaz până în 2011. Actualele acorduri expiră la sfârşitul anului 2012.

Şi România se află în plin proces de renegociere a Convenţiei semnate la Moscova în 1996 cu Rusia referitoare la importurile de gaze, potrivit HotNews. O modificare esenţială a convenţiei va fi introducerea dreptului de a revinde în alte state gazele exportate din Rusia. În plus, vor fi negociate şi cantităţile de gaze pe care Gazprom le va exportă în România, putând ajunge la 10 miliarde de metri cubi până în 2020, de patru ori mai mult decât anul trecut.

Ministerul Economiei de la Bucureşti se limitează să informeze că la întâlnirea de luni dintre ministrul Ion Ariton şi omologul bulgar, aflat în vizită de lucru, "au fost abordate teme de interes privind cooperarea economică bilaterală în sectorul energetic, precum: cuplarea pieţelor de energie electrică din România şi Bulgaria, construcţia unor complexuri energetice pe Dunăre, colaborarea în transportul energiei electrice, evoluţii în proiectele regionale de interes european".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro