Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Expoziţie de pictură Emilia Dumitrescu, la Galeria „Gheorghe Naum”

• evenimentul cultural se va desfăşura în perioada 15 iulie - 30 august

 

În perioada 15 iulie - 30 august, la Muzeul Brăilei „Carol I” - Galeria „Gheorghe Naum, va fi deschisă Expoziţia temporară „Lucruri simple. Natura statică în pictura şi grafica Emiliei Dumitrescu. 1960-1990”.

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10 şi 18 şi este coordonată de Alina Ruxandra Mircea, muzeograf  la Secţia Artă a Muzeului Brăilei.

Născută pe 31 iulie 1921, Emilia Dumitrescu a frecventat cursurile Academiei de Arte Frumoase şi ale Facultăţii de Litere şi Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, după care s-a retras în Brăila, oraşul de suflet, unde a dat viaţă unor opere artistice valoroase, imortalizate pe pânză. Picturile cu oameni şi locuri din Brăila au stat pe simezele unor expoziţii din întreaga lume, iar artista a donat municipalităţii casa şi toate lucrările sale, pentru ca întregul oraş să se bucure de opera la care a trudit decenii la rând. Cetăţean de onoare al urbei, Emilia Dumitrescu este considerată cea mai importantă personalitate din domeniul artelor care a trăit la Brăila în ultima jumătate a secolului trecut, dar şi unul dintre cei mai mari gravori români ai epocii şi unul dintre cei mai mari colecţionari de artă. De-a lungul timpului, artista a cumpărat tot felul de obiecte de artă, mobilă veche de diferite stiluri şi peste 2.000 de tablouri şi se mândrea cu obiectele din colecţia sa.

Într-un interviu acordat în luna iulie 2000, cu 5 ani înainte de a muri, Emilia Dumitrescu spunea: “Uneori, dar rare sunt momentele acelea, regret că nu mi-am împlinit viaţa altfel. Dar până la urmă îmi spun că a-ţi trăi viaţa înseamnă să faci în aşa fel încât, atunci când te retragi, să laşi ceva durabil în urma ta. Şi eu las o operă”.

 
Categorie articol: 

Comentarii