Mergi la conţinutul principal

Exporturi de 20 de milioane de USD prin Vama Braila, in primele doua luni ale lui 2007

Primele doua luni de la momentul aderarii au fost destul de dificile pentru Vama Braila. Acest lucru se datoreaza in parte impactului aderarii in sine, dar printre alte cauze se mai numara si lipsa de personal necesar desfasurarii activitatii in conditii optime in cadrul biroului vamal din Braila.
"In primele doua luni ale anului 2007, activitatea biroului vamal Braila a avut de suferit ca urmare a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. Totusi, cu toate aceste neajunsuri, s-a putut constata o crestere dinamica a activitatii care se trage in special din operatiuni de export, in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 28 februarie 2007, valoarea marfurilor exportate depasind 20 de milioane de dolari. Totodata a avut loc o crestere semnificativa a operatiunilor desfasurate prin Zona Libera Braila ca urmare crescind volumul taxelor vamale atrase la bugetul de stat", a declarat seful Biroului Vamal Braila, Dumitrel Stefan.

Operatiuni desfasurate prin Biroul Vamal si Zona Libera Braila

Exporturile au fost operatiunile care au dominat activitatea vamii brailene in perioada scursa de la inceputul anului. Acestora li s-au adaugat importurile definitive de marfuri, cele temporare si reimporturile. In total prin vama Braila au fost realizate 798 de operatiuni de import, export sau tranzit.
"Operatiunile desfasurate prin cele doua birouri vamale in perioada analizata este de o mare diversitate, situatia acestora prezentindu-se in felul urmator. Operatiunile de export au constituit principalele operatiuni care au avut loc, acestea fiind in numar de 265 insumind 7 tipuri diferite de declaratii vamale. Operatiunile de import au constat in importuri definitive, numarul declaratiilor vamale completate in aceasta privinta fiind de 483, dar au fost si operatiuni de importuri temporare si reimporturi, numarul declaratiilor vamale completate in acest sens fiind de 21 de declaratii", a adaugat seful Biroului Vamal Braila. Au mai avut loc, pe linga acestea, si 29 de tipuri de operatiuni care au vizat tranzitul vamal prin Braila. In Zona Libera Braila s-au desfasurat 163 de tipuri de operatiuni de scoatere sau introducere a marfurilor, au fost completate 58 de declaratii vamale privind proviziile de bord si 14 decizii de regularizare a drepturilor vamale. Totalul taxelor vamale la 28 februarie insuma 458.557 lei iar din acestea 150.033 lei proveneau din Zona Libera Braila.

Lipsa de personal afecteaza negativ functionarea Biroului Vamal Braila

Privitor la numarul de angajati care isi desfasoara activitatea in cadrul Vamii Braila, ar trebui adaugat ca la ora actuala exista un deficit de personal care afecteaza functionarea Zonei Libere. De aceea se doreste suplimentarea numarului de angajati care sa se ocupe de operatiunile specifice Zonei Libere.
"In ceea ce priveste necesarul de personal trebuie sa avem in vedere faptul ca Biroul Vamal Zona Libera Braila nu are stat de personal inca de la infiintarea acestuia. Activitatile specifice care sint desfasurate acum in cadrul Zonei Libere sint asigurate de catre lucratorii Biroului Vamal, fapt care implica alocarea personalului corespunzator. Astfel, desi biroul vamal lucreaza cu un numar redus de personal, 20 de salariati operativi, avem nevoie urgenta de personal pentru desfasurarea operatiunilor specifice de Zona Libera la Braila. Actualmente Zona Libera Braila lucreaza la intreaga capacitate prin doua perimetre. Biroul vamal trebuie sa asigure vamuirea, controlul si supraveherea vamala asupra marfurilor care se incarca si se descarca pe mijloacele de transport vamale, aceasta activitate necesitind un program continuu" a dorit sa precizeze Stefan Dumitrel, seful Biroului Vamal Braila.
In incheiere, conducerea vamii Braila a tinut sa mai adauge ca este necesara asigurarea unei activitati permanente in punctele de intrare-iesire a marfurilor din cele doua perimetre ale Zonei Libere dar si la sectorul "vamuiri marfuri", deoarece mai mult de jumatatea din activitatea biroului vamal se desfasoara prin portul Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro