Mergi la conţinutul principal

Explozie controlată la Muchea

S-a cutremurat pământul ieri, în judeţul Brăila. În poligonul de la Muchea, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pirotehniştii au detonat muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totul în cadrul unei operaţiuni speciale de distrugere controlată în care specialiştii au neutralizat 28 de elemente de muniţie, precum proiectile explozive şi grenade defensive asanate de pe raza judeţului Brăila. „Avem proiectile, elemente de muniţie rezultată din asanarea terenului judeţului Brăila, de la începutul anului şi până acum. Sunt elemente de muniţie de diferite calibre. Avem proiectile de la 30 de mm, până la 150 şi două grenade defensive", a explicat lt. col. Cristian Gavriliu, conducătorul lucrărilor de distrugere. Deşi la prima vedere muniţia pare inofensivă, pirotehniştii atrag atenţia că este foarte periculoasă. Dacă sunt găsite întâmplător astfel de proiectile, trebuie anunţat imediat la 112. „Chiar dacă par ruginite şi vechi, ele reprezintă un real pericol. Manipularea necorespunzătoare a acestora, lovirea sau încălzirea sunt extrem de periculoase. De aceea, e bine ca populaţia să cunoască faptul că aceste elemente de muniţie prezintă pericol. Noi, pentru a evita accidente în acest sens, informăm periodic firmele de colectare fier vechi pentru a ne înştiinţa dacă astfel de obiecte le sunt aduse spre valorificare", a mai susţinut sursa citată.
Numărătoarea inversă a început în jurul orei 12.30, nu înainte, însă, ca pirotehniştii brăileni să se asigure că perimetrul este liber. „Cinci, patru, trei, doi, unu, foc! ", iar poligonul Muchea a fost zguduit de o uriaşă explozie. Pentru misiunea de distrugere a muniţiei, reprezentanţii ISU Brăila au folosit în jur de 8 kg exploziv. "Prima misiune de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată pe anul acesta, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Dunărea» Brăila a fost executată cu succes", a încheiat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila informează că este interzis ca cei care descoperă asemenea obiecte periculoase să le mute sau să încerce să le desfacă pentru că riscă să-şi piardă viaţa. Un caz similar s-a petrecut în 2010, în localitatea Roşiori, din judeţul Brăila, când un barbat în vârstă de 31 de ani a decedat după ce a încercat să sudeze o bară metalică la un proiectil.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro