Mergi la conţinutul principal

ExoMars a pornit în călătorie spre Marte

Sonda ruso-europeană ExoMars 2016 se pregăteşte să părăsească sudul Franţei, urmând să fie transportată la Baikonur (Kazahstan), de unde va fi lansată în luna martie spre planeta roşie, a anunţat Agenţia spaţială europeană (ESA), relatează agerpres.ro.

Un mic modul numit Schiaparelli

Sonda orbitală se află în prezent la Cannes, la firma franco-taliană Thales Alenia Space, unde este supusă unor teste înainte de plecare. „Am parcurs un drum lung până să ajungem aici, însă acum suntem gata să lansăm sonda în cursul primăverii viitoare", a spus Alvaro Gimenez, director ştiinţific şi pentru explorare robotică la ESA, citat într-un comunicat. Sonda, care va transporta un mic modul numit Schiaparelli, va fi expediată în spaţiu de o rachetă rusească Proton. Cele două ar urma să să ajungă în luna octombrie în apropierea planetei Marte.
Una din principalele misiuni ale sondei TGO (Trace Gas Orbiter) va fi studierea atmosferei lui Marte, îndeosebi metanul şi originea lui. Modulul Schiaparelli va permite testarea fazelor de intrare în atmosferă, de coborâre şi aşezare pe Marte, în vederea pregătirii de zboruri cu oameni la bord în viitor pe această planetă. Schiaparelli - de la numele astronomului italian din secolul al XIX-lea - urmează să atingă planeta roşie în locul numit Meridiani Planum, unde s-a aşezat în 2004 şi robotul american Opportunity. Sonda va asigura şi un releu de telecomunicaţii pentru transmiterea de date între Terra şi astromobilele marţiene din viitoarele misiuni.

Robot european

ExoMars 2018, a doua misiune de acest tip, prevede trimiterea în mai 2018, tot cu ajutorul unei rachete ruseşti Proton, a unui robot european capabil să se deplaseze autonom. El urmează să se aşeze pe Marte în ianuarie 2019 şi va fi echipat cu un aparat de forare cu ajutorul căruia vor fi prelevate eşantioane de sol până la o adâncime de 2 metri şi analizate proprietăţile lor chimice, fizice şi biologice. „Scopul este găsirea unor substanţe organice cu o posibilă origine biologică şi depistarea, astfel, a unor urme de viaţă existente în trecut" pe Marte, afirmă Jorge Vago, responsabil ştiinţific al misiunii ExoMars la ESA.
ExoMars este un program al ESA şi Roskosmos, agenţia spaţială rusă, dezvoltat de un consorţiu industrial european alcătuit din peste 130 de companii din domeniul spaţial. Programul industrial este condus de Thales Alenia Space.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro