Mergi la conţinutul principal

Eveniment de importanță istorică pentru Republica Moldova și România

• este vorba despre faptul că Transgaz începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană • anunțul a fost făcut de brăileanul Ion Sterian, într-un interviu la Radio Chișinău

 

Începând de ieri, 19 septembrie, Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană. “Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova cât și pentru România”, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, brăileanul Ion Sterian. Sursa citată susține că în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport ale gazelor naturale din Republica Moldova și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

”Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Republicii Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

În acest context, directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățenii Republicii Moldova că preluarea rețelelor de transport ale gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian

Amintim că Transgaz România, de asemenea prin Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, devenit, cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.

Preluarea operațiunilor de transport gaze în Republica Moldova este un pas important în securizarea energetică a statului și eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor și reducerea considerabilă a dependenței de un singur furnizor, potrivit experților economici de la Chișinău.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro