Mergi la conţinutul principal

Evaluarea Naţională, proba de foc: Subiecte de dificultate medie la matematică

Ieri, absolvenţii de gimnaziu au susţinut ultima probă din cadrul Evaluării Naţionale, proba la matematică.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la această probă s-au prezentat 1.976 de candidaţi din totalul de 2.023 înscrişi, 47 de elevii find absenţi.
"Vreau să apreciez că toate comisiile de examen au funcţionat foarte bine, ne-am corelat şi coordonat întreaga activitate la cel mai înalt nivel în comparaţie cu ce am mai văzut în ţară, unde au existat inadvertenţe, ca să zic aşa", ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Subiecte de nivel "mediu plus" la matematică

Subiectele la matematică au fost structurate în trei părţi, fiecare însumând câte 30 de puncte. Elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a le rezolva.
"Subiectele au fost de nivel mediu plus. Au respectat nivelul de dificultate al modelului propus anul acesta şi al simulărilor. Un subpunct C a fost mai dificil pe zona de geometrie. Eu zic că nota de trecere este vizibilă, adică primele şase cerinţe din partea I sunt lucruri elementare, ele valorează 30 de puncte cu 10 puncte din oficiu sunt 40. Subiectul II conţine un desen care se poate face şi care valorează 5 puncte, iar ei au mai avut o problemă legată de o funcţie, o noţiune standard pe care elevii o ştiu şi care are şi ea 10 puncte, deci deja avem nota 5,50 pe noţiuni de bază, nici măcar nivel mediu, sunt lucruri elementare pe care elevii trebuie să le ştie. Pe zona de 10 există un subpunct care face diferenţa. Acolo e o noţiune de nivel plus. Cine va lua 10 e un copil foarte bun dintr-o clasă şi copiii buni pot lua 10", ne-a declarat Cătălin Stănic, inspector de matematică.

"Sper să iau un 6"

Dacă la proba de limba română, elevii au apreciat subiectele ca fiind uşoare, la matematică cerinţele au fost ceva mai dificile, punându-i în dificultate pe unii candidaţi.
"A fost destul de greu, mai greu ca la română. Sper totuşi să iau o notă bună", spunea la ieşirea din sala de examen Liana B. "A fost super. Subiectele a fost aşa şi aşa, mă aştept la un 6, eu vreau mai departe la arte şi mă mulţumeşte nota asta", declara Alexandra M. La o notă ceva mai mare speră Alexandru M.
"A fost uşor, sper să iau un 7-8".
La polul opus, au fost candidaţi care au rezolvat subiectele cu uşurinţă. Este şi cazul Andreei C. "A fost drăguţ, a fost bine, nu a fost atât de greu pe cât mă aşteptam, eu zic că iau 9, chiar peste 9". "A fost bine, a fost uşor, ultimul subpubct a fost mai greu dar restul a fost uşor. O să iau între 8,50-9,50", spunea fericit şi Alexandru P.
Şi la această probă, părinţii au venit să îşi susţină copiii. "Noi am avut mai multe emoţii ca ei. La matematică nu are voie să ia sub 9 că e elev bun. Vom vedea acum", a declarat tatăl unui candidat.

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate pe 1 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul 16.00 - 20.00, se vor depune contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie.
Precizăm că media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală la aceste evaluări (în proporţie de 75%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (în proporţie de 25%).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro