Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Energie electrică mai ieftină cu 3,5%

Consumatorii casnici vor plăti de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puţin la energia electrică, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.
„Am decis o reducere de 3,5% de la 1 ianuarie pentru factura finală. Tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, însă a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei", a arătat Havrileţ. Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. „Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%", a adăugat Havrileţ.
În acelaşi timp, preţul unui litru de benzină şi motorină este mai mic cu 3,22%, respectiv cu 16-19 bani, începând din 1 ianuarie 2016, în urma reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată de la 24% la 20%, au anunţat reprezentanţii companiilor petroliere. Preţul benzinei şi al motorinei variază de la o benzinărie la alta, în funcţie de amplasamentul acesteia.
Astfel, spre exemplu, într-o staţie din Bucureşti, motorina standard se vindea joi cu 4,81 lei pe litru, iar, de vineri, preţul a scăzut la 4,65 lei pe litru. În aceeaşi staţie, benzina s-a ieftinit de la 5,49 lei la 5,31 lei pe litru. Totodată, într-o benzinărie premium din Sighişoara, cel mai scump sortiment de benzină costa joi 5,65 lei pe litru, iar, de vineri, preţul acestuia este de 5,46 lei pe litru, precizează agerpres.ro.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii