Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Emil Boc, vechiul şi noul preşedinte al PDL

Premierul Emil Boc şi-a păstrat funcţia de preşedinte al PDL. Marele înfrânt al competiţiei desfăşurate sâmbătă, 14 mai, a fost Vasile Blaga. El a pierdut în faţa lui Boc la o diferenţă covârşitoare, cu 370 de voturi mai puţin, conform datelor oficiale. Scorul oficial: Emil Boc - 868 de voturi, Vasile Blaga - 499 de voturi. Theodor Paleologu, cel de-al treilea candidat pentru manetele PDL, a cărui prezenţă plină de spirit şi umor a avut darul de a mai descreţi frunţile pedeliştilor, chiar dacă a fost tratat ca un "element de decor", a obţinut doar 24 de voturi. "Simt o mare responsabilitate. Votul dumneavoastră mă obligă. Îi mulţumesc lui Vasile Blaga şi lui Toader Paleologu. Din această seară eu nu mai reprezint nicio moţiune, ci PDL. Avem nevoie de toţi în PDL. Avem nevoie de Vasile Blaga în conducerea PDL", a declarat la finalul competiţiei Emil Boc, citat de presa centrală. În ceea ce-l priveşte pe Vasile Blaga, acesta a primit înfrângerea cu destulă diplomaţie, declarând: "I-am încredinţat conducerea partidului lui Emil Boc şi nu-l invidiez. Niciunul dintre cei care m-au votat astăzi nu va pleca din partid. Îl rog pe Emil să se gândească bine că astăzi am spus multe adevăruri. Aveţi grijă ce veţi face şi mâine, pentru că avem nevoie de o echipă puternică".

Schimb de "upercuturi" declarative

Lupta pentru şefia PDL nu a fost lipsită de lovituri sub centură, primul clinci Emil Boc vs. Vasile Blaga având loc la finalul dezabaterilor ce au precedat votul pentru alegerea preşedintelui. Concret, Emil Boc le-a atras atenţia oamenilor lui Blaga că n-au câştigat nimic, dar promit viitorul. Blaga a reacţionat imediat, replicând că nu acceptă sfaturi de la cei care au venit în PDL abia atunci când partidul a ajuns la guvernare. Schimbul de "upercuturi" declarative între cei doi candidaţi s-a dezlănţuit după aproape şapte ore de dezbateri, care au fost deschise de invitatul special, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului le-a mulţumit pedeliştilor pentru măsurile asumate la guvernare, dar şi pentru sprijinul pe care i l-au acordat în urmă cu doi ani pentru a câştiga al doilea mandat la Cotroceni. Băsescu le-a cerut democrat-liberalilor să continue ceea ce au început, explicându-le că întreruperea reformei va echivala cu pierderea alegerilor din 2012.

"Am asistat la o luptă dreaptă"

Referitor la alegerile pentru şefia PDL, l-am contactat în cursul zilei de ieri pe deputatul democrat-liberal de Brăila Viorel Balcan, pentru a ne comunica impresiile lui despre modul în care s-a desfăşurat Congresul. Precizăm că votul lui Viorel Balcan a mers în urna lui Emil Boc. "Cu certitudine, am asistat - şi v-o spun cu toată sinceritatea posibilă - la o luptă dreaptă, democratică, între candidaţi. Ba, mai mult, această competiţie mi-a demonstrat, încă o dată, că PDL este un partid puternic. La fel, am numai cuvinte de laudă şi pentru oamenii înscrişi în cursa pentru celelalte funcţii, toţi fiind nişte politicieni competenţi, admirabili, cu experienţă. Chiar acum, când m-aţi sunat, mă pregăteam să o votez pe Elena Udrea pentru postul de vicepreşedinte", ne-a declarat Viorel Balcan.
Liderul PDL Brăila Constantin Dumitriu nu a putut fi contactat, la ora încheierii ediţiei noastre acesta fiind încă ocupat cu alegerile pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţi şi secretar general al PDL. (Vom reveni)
Categorie articol: 

Comentarii