Mergi la conţinutul principal

Email-uri cu citații false trimise în numele Poliției Române. Destinatarii, acuzați de infracțiuni cu caracter sexual

* recent, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a sesizat faptul că mai mulți cetățeni au primit pe adresa de e-mail mesaje care utilizează identitatea vizuală a Poliției Române * aceste e-mailuri nu aparțin și nu au fost trimise de pe o adresă oficială aparținând Poliției Române

 

Brăilenii sunt atenționați cu privire la unele email-uri false, ce poartă identitatea Poliției Române. Aceste email-uri, prin care destinatarii sunt acuzați de infracțiuni cu caracter sexual, nu au fost transmise de la Poliție, astfel că oamenii trebuie să aibă mare grijă și să nu le acceseze.

Recent, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a sesizat faptul că mai mulți cetățeni au primit pe adresa de e-mail mesaje de tip SCAM care utilizează identitatea vizuală a Poliției Române. “Aceste e-mailuri nu aparțin și nu au fost trimise de pe o adresă oficială aparținând Poliției Române, deși poartă însemne ale Poliției Române și ale Interpol acuzându-i pe destinatari de infracțiuni cu caracter sexual, comise online. Vă rugăm să nu distribuiți, să nu accesați link-urile sau fișierele atașate din conținutul acestui tip de e-mail. De asemenea, vă sfătuim să vă informați numai din SURSE OFICIALE!”, atenționează polițiștii.

 

Recomandările polițiștilor

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila recomandă celor care primesc pe e-mail mesaje care pretind a fi din partea Poliției, să nu dea curs unor astfel de solicitări, deoarece instituția de poliție nu solicită detalii prin e-mail. Oamenii nu trebuie să furnizeze date cu caracter personal. “Este vorba de o campanie de tip SCAM din partea unor persoane rău intenționate. Pe această cale vă amintim tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime - prieten, institutie, magazine virtuale); phishing-ul prin telefon este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru de familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele parinților, etc.”, se arată în comunicatul transmis de la IPJ Brăila.

În vederea prevenirii diferitelor situații de victimizare, polițiștii vă recomandă:

- să nu deschideți link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate;

- să nu comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),

- să utilizați parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*);

De asemenea, polițiștii vă recomandă să adoptați un comportament responsabil în lumea virtuală, pentru a evita situațiile riscante sau pentru a ști cum să procedați în astfel de situații:

1. Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta!

2. Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinților. Dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise!

3. Gândește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!

4. Nu uita că nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat!

5. Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!

6. Dacă cineva te face să te simți inconfortabil pe Internet, poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici să suporți ceea ce îți provoacă neplăcere sau teamă. Amenințările nu dovedesc nimic.

7. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic.

8. Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere și doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul.

9. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro