Mergi la conţinutul principal

Efectul microgravitaţiei asupra whisky-ului scoţian

Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, whisky-ul scoţian, are un gust cu totul diferit dacă este ţinut la maturizare în condiţii de microgravitaţie, pe Staţia Spaţială Internaţională, faţă de condiţiile tradiţionale, de pe Pământ, arată rezultatele unui experiment desfăşurat de distileria scoţiană Ardbeg.
Un nou raport elaborat de Ardbeg şi de compania americană de cercetări spaţiale NanoRacks a identificat diferenţe substanţiale între aromele şi gustul de whisky maturizat în spaţiu şi cel maturizat în mod tradiţional. Obiectivul acestui studiu a fost de a observa modul în care terpenele - clasă de hidrocarburi naturale lichide, cu miros plăcut, care dau gust unor băuturi alcoolice precum este whisky-ul sau vinurile - se comportă în condiţii de microgravitaţie.

Proces de îmbătrânire

Într-o primă instanţă cercetătorii au adunat mostre dintr-un distilat tânăr de Ardbeg, alături de mostre prelevate din interiorul unor butoaie de stejar speciale folosite pentru îmbătrânirea whisky-ului pe Pământ. Aceste mostre au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională în ianuarie 2012. După ce mostrele au ajuns pe orbită a fost declanşat şi procesul de îmbătrânire a unui lot din acelaşi whisky, în condiţiile obişnuite folosite de producător. În luna septembrie mostra de whisky spaţial a revenit pe Pământ unde a fost analizată şi comparată cu whisky-ul din lotul de test.
„Am fost uimit de cât de diferite sunt aceste două băuturi", a comentat Dr. Bill Lumsden, director al departamentului pentru distilare al companiei Ardbeg. Oamenii de ştiinţă au identificat nişte mici diferenţe în ceea ce priveşte concentraţia diferitelor substanţe din whisky-ul îmbătrânit în spaţiu, însă cele mai importante diferenţe s-au înregistrat în ceea ce priveşte mirosul şi gustul acestei băuturi.

Un gust foarte concentrat

Conform analizelor, whisky-ul maturizat în spaţiu are un gust foarte concentrat în care se îmbină nuanţe de fructe afumate (prune, stafide şi cireşe) cu arome de mentă, anason, scorţişoară şi nu în ultimul rând şuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant şi rămâne pentru mult timp în gură.
Specialiştii în whisky au ajuns la concluzia că în condiţii de microgravitaţie terpenele se comportă diferit.
Ardbeg nu este singura companie care a trimis băuturi alcoolice în spaţiu. Un alt producător de whisky, distileria niponă Suntory a trimis recent o varietate de whisky-uri pe ISS pentru a studia la rândul său maturarea în condiţii de microgravitaţie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro