Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Efectul copacilor de pe marginea străzii asupra oamenilor

Cu cât există mai mulţi copaci pe marginea străzilor, cu atât mai bine se simt cei care locuiesc pe acele străzi, efectul fiind atât fizic, cât şi psihic - cel puţin aşa arată un studiu realizat de o echipă de cercetători americano-canadiană, care stabileşte acest lucru pe baza unei asocieri statistice (în urma unor calcule complexe).
Cercetătorii au realizat studiul în două etape, detaliază passionsante.be, citat de Agerpres. În primul rând, cu ajutorul unor imagini luate din satelit s-a determinat densitatea copacilor din cartierele oraşului canadian Toronto. Datele au fost apoi corelate cu răspunsurile câtorva zeci de mii de locuitori, care au participat la o cercetare asupra percepţiei stării de bine, tulburărilor cardiace şi metabolice, precum şi a sănătăţii mentale.
După ce au fost luaţi în considerare o serie de parametri (vârstă, statut socio-economic), cercetătorii au ajuns la concluzia că densitatea copacilor de la marginea străzilor este corelată cu starea fizică şi psihică: cu cât sunt mai mulţi pomi, cu atât rezultatele sunt mai bune. Chiar dacă nu pot stabili o legătură de la cauză la efect, specialiştii emit totuşi ipoteze, cum ar fi calitatea aerului, scăderea stresului sau încurajarea activităţii fizice (plimbări, jogging).
Admiţând că studiul lor are limite, oamenii de ştiinţă afirmă că acest efect pare evident şi recomandă plantarea unui număr cât mai mare de copaci pe cât de multe străzi posibil. Şi, în primul rând, să nu se mai taie fără motiv (valabil) pomii care există, încheie passionsante.be.

 
Categorie articol: 

Comentarii