Mergi la conţinutul principal

Economisirea la vedere ia locul creditarii

Cresterile consecutive si abrupte ale dobinzii de politica monetara, criza financiara internationala si controlul strict al lichiditatilor practicat de BNR au determinat orientarea bancilor catre incurajarea economisirii, dupa o perioada indelungata de timp in care principala si aproape exclusiva tinta a activitatii a fost creditarea. Schimbarea de optica a facut ca bancile sa adopte anul acesta majorari succesive ale dobinzilor platite pentru depozite, care au urmarit foarte aproape majorarile de dobinda ale BNR. Mai mult, miscarile dobinzii "cheie" au fost urmate aproape imediat de cresteri ale dobinzilor la depozite, in timp ce efectele s-au transmis mai lent asupra pretului creditelor. Dobinzile pentru depozite la termen au urcat astfel pina la 11% si sint in numeroase cazuri real pozitive, in conditiile unei rate a inflatiei care ajunsese, in martie, la 8,63%.

Randamente echivalente cu cele ale depozitelor la termen

Desi aceste dobinzi formate din doua cifre fac din depozitele la termen niste variante foarte atragatoare de economisire - mai ales daca ne gindim ca aceleasi dobinzi se "zbateau" undeva pe la 7% in urma cu mai putin un an - adevaratele vedete ale pietei sint conturile de economii. Acestea nu au scadenta, permit retrageri si depuneri in cont oricind, fara a fi afectata dobinda si, cel mai important, nu sint impozitate, precum depozitele la termen.
Astfel ca randamentele celor mai bune oferte de pe acest segment aproape echivaleaza randamentele asigurate de depozitele la termen cu cele mai mari dobinzi din piata. Este vorba aici despre produsele oferite de BCR si Bancpost, care platesc o dobinda de 9% pentru banii depusi in conturile de economii, dobinda ce echivaleaza cu una de 10,7% pentru un depozit la termen, nivel foarte apropiat de pragul de 11% atins doar de citeva banci. In cazul Bancpost, dobinda de 9% este cea standard pentru contul de economii, botezat Perfect, in timp ce BCR plateste 9% pentru produsul Maxicont, doar daca acesta este achizitionat impreuna cu pachetul de produse si servicii atasate contului curent. La BCR, soldul minim al contului este de 500 de lei, in timp ce Bancpost plateste dobinda respectiva de la primul leu.

Promotii si pentru depozitele la termen

Nu doar conturile de economii beneficiaza de promotii in acest an, ci si depozitele la termen, fiind stabilte noi niveluri maxime ale dobinzii pentru aceste produse. Astfel, cei de la Libra Bank au relansat promotia "Solutii magice", in cadrul careia ofera o bonificatie de dobinda de 0,6% pentru depozitele nou create. In aceste conditii, dobinda pentru depozitele constituite pe un an depaseste pragul maxim si ajunge la 11%. Pina acum, o dobinda de 11% platesc Banca Romaneasca, pentru sumele de peste 1.000 de lei depuse in depozite la 6 luni si Piraeus Bank, pentru un depozit constituit pe un an si cu un sold de peste 15.000 de lei.
Pe de alta parte, in perioada urmatoare ne-am putea astepta si la cresteri ale dobinzilor pentru produsele de economisire. Motivul il constituie majorarea dobinzii de politica monetara, de la 9,5 la 9,75%, decizie adoptata recent de Banca Centrala. Este a cincea majorare succesiva de dobinda, iar in cazurile anterioare bancile au raspuns rapid prin masuri asemanatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro