Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

După Caracal, cazul Săpoca

În plin scandal privind cazul fetelor răpite şi ucise de Gheorghe Dincă la Caracal, în care, se pare,  Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu nu sunt singurele victime ale monstrului cu chip de soţ şi tată, pe toate canalele de ştiri sau în presa scrisă  a explodat o nouă bombă care îngrozeşte întreaga ţară. La sfârşitul săptămânii trecute, în Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca, un bărbat în vârstă de 38 de ani a omorât cinci persoane şi a rănit alţi opt pacienţi internaţi în unitatea spitalicească, iar cadrele medicale care erau de gardă susţin că nu au auzit ce se întâmplă... sau au încremenit de frică şi nu au reuşit să aibă nicio reacţie.

Dacă, în cazul grozăviilor comise la Caracal s-a dovedit că Alexandra Măceşanu, tânăra de 15 ani a murit cu zile din cauza incompetenţei autorităţilor şi a serviciilor statului, care nu au fost în stare să intervină, iar poliţiştii au păzit 19 ore uşa criminalului, până au primit undă verde să pătrundă în casă, în cazul Săpoca se reflectă adevărata faţă a sistemului de sănătate din România.

Şi într-un caz şi în altul, există un numitor comun: indiferenţa şi neglijenţa celor care ar trebui să îşi facă datoria, indiferenţa sau nepăsarea celor în care avem încredere şi de la care aşteptăm ajutor, dar acesta întârzie să apară. În ambele tragedii există persoane neajutorate sau vulnerabile şi oameni ai legii, în haina statului, sau oameni în halate albe, în mâinile cărora ar trebui să fim în siguranţă.

Atât în cazul de la Caracal, cât şi în cel de la Săpoca, se fac acum tot felul de investigaţii şi de rapoarte, se iau şi se dau declaraţii, dar nimeni nu mai poate aduce înapoi victimele celor doi călăi, care au secerat vieţi nevinovate. Dacă Gheorghe Dincă îi duce de nas pe anchetatori cu tot felul de baliverne de peste trei săptămâni, autorul crimelor de la Săpoca spune simplu: “Am văzut o păpuşă  în pat şi am omorât păpuşa”. La drept-vorbind, ce ar putea face un bolnav internat într-un spital de psihiatrie, când s-a trezit în toiul nopţii cu un alt pacient în patul lui?

Potrivit declaraţiilor date de ministrul Sănătăţii, deşi în spital erau paturi disponibile, cadrele medicale care erau de gardă l-au plasat pe pacientul proaspăt internat în pat cu agresorul, lângă care se afla şi un stativ metalic. De ce ar face asta un medic sau o asistentă cu experienţă în psihiatrie, când este vorba despre soarta unor bolnavi aflaţi în sevraj?

Anchetatorii spun că, deocamdată, nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care bărbatul de 38 de ani, care a venit de bună voie să se interneze, şi-a atacat colegii de salon, iar Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, afirmă că un motiv ar putea fi faptul că acesta a fost deranjat că în patul lui a fost pus să doarmă un alt pacient. Pe de altă parte, asistentele susţin că totul s-a petrecut într-un minut şi că nu au avut timp să intervină, ceea ce, în opinia mea, nu prea cred să fie adevărat.

Ca jurnalist care am lucrat ani de zile pe Sănătate, pot spune că este vorba de neglijenţă, de lipsă de interes, de indiferenţă, de lipsă de supraveghere, dar şi de lipsa unei reforme a sistemului de psihiatrie.
Categorie articol: 

Comentarii