Mergi la conţinutul principal

Dunărea depăşeşte cota de atenţie, în timp ce Brăila intră iar sub cod portocaliu de viscol şi frig

• astăzi se va depăşi, pe sectorul brăilean al fluviului, cota de 560 cm • majoritatea sectoarelor de dig au intrat în faza a II-a de apărare • peste câteva zile, se va atinge cota de inundaţie, de 610 cm • Primăria şi CUP “Dunărea” au supraînălţat gurile de canalizare din zona Căpităniei, pentru ca apa să nu mai refuleze şi să provoace inundaţii, cum s-a mai întâmplat în alţi ani • pe lângă toate acestea, vom mai avea câteva zile de iarnă autentică la Brăila • vineri, regiunea noastră intră sub incidenţa codului portocaliu de vreme rea • prognozele anunţă viscol şi frig

 

Conform prognozelor hidrologilor, Dunărea ar putea depăşi, astăzi, cota de atenţie pe sectorul brăilean, atingând peste 560 centimetri la miră. Ieri, la mira Brăila a fost consemnată o cotă de 557 cm, ceea ce este mult peste media normală a acestei perioade. Potrivit conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, peste câteva zile s-ar putea depăşi chiar şi cota de inundaţie, de 610 cm.

Deja, majoritatea sectoarelor de dig brăilene au intrat în faza a doua de apărare, având apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului. Se afla în acest stadiu toate sectoarele din Insula Mare a Brăilei - Titcov, Filipoiu, Lunguleţu, Bălaia, Maicanu, Gemenele, Măraşu şi Băndoiu. Pe zona de terasă a judeţului sunt în faza a doua de apărare digul municipiului Brăila şi compartimentul III al digului Călmăţui - Gropeni - Chiscani.

În faza I de apărare, cu apa ajunsă doar la baza digului, se aflau compartimentele I şi II ale liniei Călmăţui - Gropeni - Chiscani, digul Vărsătura şi digul Brăila - Galaţi.

Ieri, încă nu apăruseră infiltraţii sau grifoane în nicio zonă, însă Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, instituţia care administrează toate sectoarele de dig din judeţul nostru, se aşteaptă la asfel de probleme după ce se va depăşi cota de inundaţie, de 610 cm. “Urmărim în permanenţă evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să intervenim dacă va fi nevoie. Deocamdată, nu sunt probleme”, ne-a spus directorul SGA Brăila, Adrian Turiac.

 

Guri de canalizare supraînălţate

Autorităţile municipale se pregătesc pentru ce e mai rău. Astfel, pentru a nu se mai întâmpla ca în 2010, când zona vechii Căpitănii de pe strada Anghel Saligny dar şi capătul străzii Împăratul Traian au fost inundate de apa care a refulat prin gurile de canalizare, s-a luat măsura supraînălţării acestora cu tuburi de ciment umplute cu nisip. Ieri, Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” a amplasat tuburi de ciment pe toate gurile de canalizare din zona respectivă. “S-a luat această măsură preventiv, în încercarea de a elimina posibilitatea inundării acestui perimetru”, ne-a spus viceprimarul Alexandru Jantea.

De obicei, debitele mari ale Dunării sunt specifice lunilor mai sau iunie. Foarte rar se întâmplă ca fluviul să aibă un nivel atât de ridicat în luna martie. “Cred că sunt vreo 15 ani de când n-am mai văzut Dunărea atât de mare la data asta din calendar”, ne-a spus, ieri, un pescar bătrân care, în ciuda faptului că apa era crescută şi tulbure, îşi încerca norocul la obleţ, pe malul din dreptul noii Căpitănii.

 

Cod portocaliu de vreme rea

Din păcate, şi vremea pare că iese din vechile tipare. Deşi ne aflăm deja în ultima decadă a lunii martie, iarna nu vrea să cedeze. Brăila intră din nou sub incidenţa unui cod portocaliu de vreme rea, din seara zilei de joi, 22 martie, începând cu ora 23.00, până vineri, 23 martie, la ora 15.00. În acest interval sunt aşteptate ninsori consistente, cu strat de zăpadă ce ar putea depăşi 10 centimetri, temperaturi sub zero grade Celsius şi rafale de vânt ce vor atinge, temporar, chiar şi 60 - 70 kilometri pe oră.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro