Mergi la conţinutul principal

Dunărea a atins cota de inundaţie la Brăila

• ieri, a fost înregistrată la miră valoarea de 610 cm • cele mai multe dintre sectoarele de dig se află în faza a III-a de apărare, însă nu se semnalează probleme deosebite • vestea bună este că, de mâine, Dunărea ar putea intra într-o tendinţă de scădere a nivelului

 

Dunărea a atins, ieri, la Brăila cota de inundaţie, valoarea înregistrată la miră fiind de 610 centimetri, cu 11 cm mai mult decât în ziua precedentă. Hidrologii anunţă că nivelul fluviului va creşte până în jurul valorii de 616 cm pe sectorul brăilean, urmând ca, de sâmbătă, 15 iunie, să înceapă să scadă. Iniţial, fusese stabilit un cod portocaliu pentru perioada 15 - 17 iunie, în acest interval fiind prognozate creşteri importante de nivel, însă între timp prognozele au devenit mai optimiste, indicând faptul că unda de viitură a început să scadă în intesitate, astfel încât este exclus ca pe sectorul brăilean al fluviului să se ajungă la cota de pericol, de 660 centimetri.

Ieri, cele mai multe sectoare de dig de pe terasa judeţului şi de pe partea cu Insula Mare a Brăilei se aflau în faza a III-a de apărare, cu apa urcată la mai mult de un metru din înălţimea taluzului. Nu se semnalau totuşi situaţii periculoase, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila dând asigurări că digurile rezistă foarte bine la presiunea la care sunt supuse.

Infiltraţiile apărute pe braţul Măcin al Dunării, în incinta Insulei Mari se extinseseră, totuşi, ieri, de la 200 metri liniari, cât erau în zilele precedente, până la 500 ml. Totodată, pe lângă grifonul (infiltraţie care are tendinţa să disloce material din corpul digului n.n.)  apărut în urmă cu peste o săptămână, tot pe braţul Măcin, în zona kilometrului 77, au mai fost observate încă patru astfel de fenomene, în zona kilometrului 11. Toate aceste grifoane au fost neutralizate, prin poziţionarea de tuburi metalice umplute cu balast peste locul unde izvorăşte apa şi prin consolidarea zonelor respective cu saci umpluţi cu pământ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro