Mergi la conţinutul principal

DSP Brăila: Concluziile anchetei în cazul morţii Anei Maria Păduraru, secret profesional!

• asta a dat de înţeles autoritatea locală într-un răspuns la solicitarea redactorilor noştri • cu toate acestea, ancheta încă nu e gata • nici Colegiul Medicilor Brăila nu a reuşit să finalizeze controlul demarat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, imediat după mediatizarea cazului Anei Maria Păduraru

 

Deşi au trecut aproape 3 luni de la decesul tinerei mămici, Ana Maria Păduraru, după ce a fost plimbată pe traseul acasă-UPU-Reumatologie-acasă-UPU-Terapie, autorităţile se bâlbâie în a spune care a fost cauza morţii şi dacă există vinovaţi ce pot fi traşi la răspundere. Mai mult, într-un răspuns primit pe la finele lunii ianuarie din partea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila care a demarat un control în acest caz la cererea Ministerului Sănătăţii, se lasă de înţeles că oricare ar fi rezultatul verificărilor, acestea nu vor fi comunicate presei, deoarece “constituie secret profesional, potrivit legii”! Asta deşi Ministerul Sănătăţii a afirmat într-un comunicat de presă emis pe 8 noiembrie 2019 că vor fi făcute publice concluziile acţiunii de control. Mai mult, MS a cerut reprezentanţilor DSP Brăila să demareze “de urgenţă” acţiunea de control...

Iată ce a răspuns DSP Brăila redactorilor “Obiectiv-Vocea Brăilei” la o solicitare formulată conform Legii 544/2001: “În ceea ce priveşte cazul pacientei decedate, vă comunicăm faptul că, în perioada imediat următoare, urmează să se întrunească Comisia judeţeană profesională de analiză a deceselor prin risc obstetrical şi prin avort. În cadrul Comisiei judeţene profesionale de analiză a deceselor prin risc obstetrical şi prin avort, activitatea se desfăşoară în baza Ordinului nr. 620/11.09.2001, care la Cap. XII prevede: 1. «Analiza deceselor materne reprezintă o evaluare strict profesională, în scopul desprinderii de învăţământe privind evitabilitatea pe viitor a unor accidente similare»; 2. «La baza analizei va sta principiul confidenţialităţii, concluziile şi actele emise la orice nivel constituind secret profesional, potrivit legii»; 3. «Cazurile la care se suspicionează deficienţe în acordarea asistenţei medicale se înaintează spre analiză Colegiului Medicilor. Concluziile acestei analize se trimit Direcţiei de asistenţă familială şi socială din Ministerul Sănătăţii şi familiei şi Direcţiilor de sănătate publică respective pentru punerea în practică a măsurilor propuse». Menţionăm că nu suntem în posesia analizei realizate la nivelul Colegiului Medicilor Brăila. Totodată, conform informaţiilor existente, vă informăm că există un dosar penal instrumentat în această cauză. La nivelul DSPJ Brăila nu s-a înregistrat nicio plângere adresată Comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis”.

Tot ce se ştie oficial este din partea Serviciului de Medicină Legală care a susţinut încă de la început că un rest de placentă rămas nechiuretat i-ar fi adus tragicul sfârşit tinerei mămici. Imediat după mediatizarea cazului, Ministerul Sănătăţii a formulat un comunicat de presă prin care afirma că a cerut Direcţiei de Sănătate Publică să efectueze control. La câteva zile distanţă după această poziţie, şi Colegiul Medicilor Brăila a susţinut că s-a autosesizat şi că va declanşa o anchetă disciplinară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Aşa cum ni s-a comunicat, nici ancheta Colegiului Medicilor Brăila nu ar fi gata, în timp ce dosarul penal deschis la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila se află încă în lucru.

Reamintim că tânăra mămică a decedat la o lună după ce a născut, din cauza septicemiei declanşate de un rest de placentă nechiuretat, aşa cum a fost comunicat presei, la izbucnirea scandalului. Fata a născut natural, pe 5 octombrie 2019, iar primele trei săptămâni de lăuzie nu i-au dat niciun simptom. Abia pe 1 noiembrie 2019, seara, au apărut primele dureri: abdominale şi de picior. Familia Anei a chemat ambulanţa care a preluat-o şi a dus-o la Unitatea de Primiri Urgenţe, aşa cum este protocolul. De aici, medicii urgentişti ar fi decis transferul către fostul Spital 3, secţia de Reumatologie, şi nu la Maternitate, aşa cum ar fi normal să fie redirecţionate lăuzele, potrivit surselor din sistemul sanitar. Părinţii tinerei susţin că doctorii de la fostul Spital 3 i-au făcut radiografie şi i-ar fi pus diagnosticul de discopatie lombară, i-ar fi prescris tratament antiinflamator şi au lăsat-o să meargă acasă. Câteva ore mai târziu, starea de sănătate a fetei s-a degradat şi mai mult, iar ambulanţa a transportat-o, din nou, la UPU. De data aceasta, medicii au bănuit-o de meningită şi le-ar fi recomandat apropiaţilor Anei să ia, preventiv, antibiotic pentru că virusul ar fi de tip viral. Tânăra a încetat din viaţă în secţia de Terapie, pe 3 noiembrie. Potrivit rezultatului necropsiei efectuat de medicii legişti brăileni, “ucigaşul” ar fi un rest de placentă nechiuretat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro