Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drama in Maternitate

O familie din satul Gulianca ii acuza pe medicii de la Maternitate de culpa medicala, dupa ce primul copil pe care il asteptau sa vina pe lume s-a nascut mort. Este vorba despre Ionel Catalin Harcomita, care s-a prezentat, ieri, la redactia ziarului nostru insotit de mama sa, pentru a sesiza ca Ioana Daniela Balan de 19 ani, logodnica tinarului, fusese lasata sa se chinuie in spital pina cind i-a murit copilul in burta. Cei doi sustin ca marti, pe data de 5 august, pe la ora 11.00, Daniela, care era gravida in 9 luni si avea dureri de nastere, a fost transportata la Maternitate cu o ambulanta si internata. "A fost luata de doamna doctor Gradea, care a consultat-o si a spus ca totul este normal si sa astepte nasterea copilului. Nu s-au luat insa masuri si a fost lasata nesupravegheata. In timpul durerilor, ea a cerut cezariana, dar nu i s-a aprobat decit dupa 27 de ore, cind era prea tirziu si au scos copilul mort din ea", sustine iubitul Danielei Balan. De aceeasi parere este si Florinela Harcomita, mama tinarului, care ne-a declarat ca medicii au refuzat sa le spuna ce se intimplase si chiar sa le ofere relatii cu privire la sexul copilului nascut mort. "Am mers la doamna doctor pentru relatii despre copil, dar nu mi-a spus nimic. A spus doar ca e un copil. Nu stim daca e baiat sau fata, nu stim ce greutate a avut, nu stim nimic, nici nu l-am vazut", ne-a declarat femeia.
Pentru ca nu au aflat nimic in spital, cei doi spun ca au incercat prin toate mijloacele sa obtina amanunte despre cele intimplate. "Am fost la cabinetul particular al doamnei doctor, dar, in loc sa-mi spuna ce se intimplase, m-a batut pe umar si mi-a spus: “Baiatule, esti tinar, lasa ca mai faci copii, nu te plinge de asta”. Noi, insa, nu ne-am lasat, am fost la Politie. Si nu ne lasam pina nu aflam adevarul despre ce s-a intimplat", ne-a declarat Ionel Harcomita.
In opinia celor doi, copilul ar fi putut fi salvat daca dr. Adela Gradea ar fi intervenit prompt, prin operatie cezariana. "Intr-adevar, nu i-am dat bani pentru cezariana, dar toate asistentele din spital si toata lumea de acolo spunea ca totul este bine, ca trebuie sa nasca, iar noi am crezut. Ar fi trebuit sa ne spuna cit costa si dadeam oricit, 10-15 milioane, cit cerea pentru cezariana, numai sa nu lase copilul sa moara", ne-a spus Florinela Harcomita.

"La internare, copilul era deja mort"

Despre evenimentul nefericit, dr. Mioara Salcudean, managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie ne-a declarat din start ca este regretabil ce s-a intimplat, ca esecuri sau accidente se intimpla peste tot, dar ca acest copil era deja mort, de la internare. "Este vorba despre un baiat de 3.500 grame, nascut mort. La internare, copilul era deja mort, nu se percepeau miscari cardiace ale acestuia. Mamei nu i s-a spus acest lucru pentru a o proteja si nu i s-a facut imediat cezariana pentru ca pe fat mort nu se face, deoarece exista risc de hemoragie, tulburari de coagulare, etc. Din nefericire, a fost un esec", a subliniat dr. Mioara Salcudean, adaugind ca in intervalul de timp cit a fost lasata sa nasca normal, gravida nu a raspuns la manevrele de declansare a sarcinii si nici nu avea dureri.
Pe de alta parte, potrivit datelor din foaia de observatie si, implicit, informatiilor furnizate de pacienta la internare, Ioana Daniela Balan nu fusese consultata niciodata pe toata durata sarcinii de un medic specialist si era neinvestigata. "La internare nu stia nici ce medic de familie are, nici cite saptamini de sarcina, nu fusese vazuta de nici un medic", a precizat dr. Mioara Salcudean.
Dupa interventia chirurgicala suportata in urma cu doua zile, tinara se afla in prezent in sectia de Reanimare a Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, dar starea ei de sanatate este stabila, sustin medicii de specialitate.
Trupul neinsufletit al micutului a fost transportat la morga Serviciului de Medicina Legala in vederea efectuarii necropsiei. In acelasi timp, Politia a declansat o ancheta pentru solutionarea acestui caz. Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii