Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul motocicliştilor, din nou la mâna procurorilor

Motocicliştii gălăţeni care susţin că au fost agresaţi de şeful Jandarmeriei aşteaptă un al doilea verdict de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Considerându-se nedreptăţiţi de decizia procurorilor brăileni, care i-au scos nevinovaţi pe toţi cei cercetaţi în dosar, motocicliştii au depus plângere împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale. Dacă şi cea de-a doua soluţie dată de Parchet îi va nemulţumi pe motociclişti, ei se pot adresa instanţei de judecată. "Am contestat decizia Parchetului, aşteptăm un răspuns, să vedem când o să se ia o decizie. Oricum, dosarul există, nu ar trebui să dureze foarte mult. Plângerea am depus-o tot la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, sperăm ca de data aceasta să ni se facă dreptate. După ce se dă iar soluţia de către Parchet, în cazul în care ne nemulţumeşte, ne putem adresa instanţei de judecată", ne-a spus unul dintre motociclişti. Încă de la început, motocicliştii ne-au spus că sunt decişi să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate. Ei s-au declarat indignaţi de decizia procurorilor, din luna mai, care i-au scos nevinovaţi atât pe şeful Jandarmeriei, acuzat că a agresat un motociclist, pe fiul acestuia, angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, pe karatistul Cornel Muşat şi pe alţi cinci lucrători de poliţie. În consecinţă, după ce au primit vestea, motocicliştii au decis să contraatace.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila ne-a confirmat faptul că în dosarul motocicliştilor s-a depus plângere împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, conform art. 278 din Codul de Procedură Penală. "Se poate emite ordonanţă de admitere a plângerii sau rezoluţie de respingere. Urmare a formulării unei astfel de plângeri, se analizează de către prim-procuror legalitatea şi temeinicia rezoluţiei", ne-a declarat procuror Marinela Coşniţă.
Reamintim că cei patru motociclişti, Grigore Turcu, Dănuţ Toma, Florin Tănase şi Cezar Adrian Mihalache reclamă că au fost bătuţi, în ziua de 18 septembrie, de col. Silion, unul dintre fiii acestuia şi de karatistul Cornel Muşat, pentru că au refuzat să se dea din faţa maşinii pe care colonelul o conducea. La un semafor, după un schimb de replici, Silion le-ar fi pulverizat în faţă cu spray lacrimogen, unul dintre bikeri ripostând cu un pumn, conflictul continuând şi la următoarea intersecţie. Gălăţenii au fost duşi la sediul Poliţiei Municipiului, unde, spun ei, col. Silion şi unul dintre fiii săi i-au agresat, în final fiind şi amendaţi. Motociclistul Grigore Turcu a stat trei zile în spital în urma loviturilor încasate şi, după spitalizare, a avut nevoie de încă 4 zile de îngrijiri medicale. De cealaltă parte, col. Silion a făcut la rândul său plângere împotriva motociclistului, pe care îl acuză că l-ar fi agresat şi şi-a scos certificat medico-legal cu 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Niciun vinovat

După 8 luni de anchete, procurorii brăileni au dat un verdict neaşteptat în dosarul motocicliştilor: niciun vinovat. Astfel, faţă de toţi cei cercetaţi în dosar, respectiv şeful Jandarmeriei Brăila, Vasile Silion, fiul acestuia - angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, Cornel Muşat şi alţi cinci agenţi de poliţie s-a dispus neînceperea urmăririi penale. După cum se precizează în rezoluţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, semnată de procuror Mihaela Marinescu, în cazul şefului Jandarmeriei nu se poate reţine infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, întrucât, din analiza materialului probator, rezultă că imobilizarea motocicliştilor nu a fost făcută cu intenţia de a le prejudicia acestora drepturile legale. "Făptuitorul a avut reprezentarea faptului că datorită modului necorespunzător de deplasare în trafic şi atitudinii şicanatoare şi sfidătoare a acestora, motocicliştii au săvârşit o faptă de natură penală, tulburând buna desfăşurare a traficului rutier, motiv pentru care aceştia trebuiau deferiţi organelor de poliţie care puteau lua împotriva lor măsurile legale care se impuneau", se precizează în rezoluţie. În ceea ce priveşte infracţiunile de lovire şi ameninţare, nu s-a putut stabili cu certitudine faptul că în sediul Poliţiei Municipiului Brăila, Vasile Silion a luat în vreun fel contact cu cei patru motociclişti, lovindu-i sau ameninţându-i. Şeful Jandarmeriei a avut o explicaţie cu privire la infracţiunea de lovire şi la certificatul medico-legal prezentat de către motociclistul Grigore Turcu, precizând că "procesul de imobilizare este un proces de duritate mare şi este foarte posibil ca leziunile prezentate de către persoana vătămată să fi fost produse la momentul respectiv şi nu în mod intenţionat".
În ceea ce îl priveşte pe Cornel Muşat, din materialul probator administrat în cauză a rezultat că acesta din urmă s-a aflat întâmplător în zona de conflict, pe strada Calea Galaţi şi a văzut un grup de motociclete care au încadrat un autoturism Opel "cu scopul vădit de a-l opri din mers", astfel că s-a gândit să dea o mână de ajutor. După ce au analizat declaraţiile părţilor implicate, procurorii au concluzionat că "intenţia lui Cornel Muşat a fost aceea de a se face util, de a da ajutor la imobilizarea unor persoane care în opinia sa avuseseră un comportament necorespunzător (...)".
Potrivit procurorului, nici fiul şefului Jandarmeriei Brăila, agent la Poliţia Municipiului Brăila, nu poate fi acuzat de vreo infracţiune, întrucât el nu s-a aflat la locul faptei, procesele verbale de sancţionare nu au fost întocmite de el, iar din materialul probator nu rezultă cu certitudine că s-a aflat într-adevăr în sediul poliţiei şi că ar fi exercitat acte de violenţă asupra motociclistului Grigore Turcu.
Şi ceilalţi cinci lucrători de poliţie, acuzaţi iniţial de mai multe infracţiuni, au scăpat basma curată. Privind reclamaţia şefului Jandarmeriei, colonel Vasile Silion, care acuză că a fost agresat de motociclistul Grigore Turcu, procurorul a concluzionat că probele nu îl indică pe motociclist ca autor cert al faptei, leziunile colonelului putând fi provocate în procesul de imobilizare a motocicliştilor.
Categorie articol: 

Comentarii