Mergi la conţinutul principal

Dosarul Mineriada se extinde. Miron Cozma se consideră victimă

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să decidă în următoarele zile soarta cererilor de avize pentru urmărirea penală solicitată de PICCJ în cazul dosarului Mineriadei pentru foştii miniştri Petre Roman, Athanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.
Deocamdată, la Parchet s-au prezentat ieri alţi actori ai evenimentelor de acum 25 de ani, despre care o generaţie, practic, ştie doar din povestirile unora şi altora. Astfel, fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, pus sub acuzare de procurorii PICCJ, a declarat că, pentru moment, „infracţiunea e cea comună, pe (art.) 439 ca şi toţi ceilalţi, dar pe situaţia de la litera g am înţeles, adică vătămări corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. (...) Nu e vorba de crime împotriva umanităţii", a spus Cozma, la ieşirea din sediul Parchetului.

Au venit conduşi de autorităţi

Potrivit spuselor sale, minerii au venit în Bucureşti conduşi de autorităţi. „Dacă au venit, au venit conduşi de autorităţile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi coloneii din servicii, care, chiar în iunie 90, au fost acolo şi bineînţeles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Cămărăşescu, securistul", a spus Cozma. În opinia sa, procurorii au procedat corect, dar va depune probe din dosarul pe care îl are la CEDO, în calitate de parte vătămată.
„E absolut normal şi consider că s-a procedat corect de către Parchet în ideea că în calitatea de lider al minerilor din Valea Jiului să am calitate ca toată lumea, în faza incipientă, de suspect. (...) Eu marţi voi da o declaraţie, alături de avocatul meu", a afirmat el. În acelaşi timp, Cozma s-a declarat nevinovat şi a spus că a fost adus forţat cu ultimul tren de mineri care a ajuns la Bucureşti. „Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, (...) a fost adus în ultimul tren. (...) Parchetul, procedural, nu face altceva decât să respecte legea. De-a lungul vremii nu există nicio reclamaţie împotriva mea. Am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu. A spus (...) că i-am salvat viaţa lui şi unei domnişoare", a declarat Cozma. El a ţinut să arate că inculpaţi în acest dosar sunt „Armata, Internele şi Serviciile".

„Cico" Dumitrescu se declară nevinovat

Tot ieri, la Parchetul General a fost şi amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, pus şi el sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul „Mineriada". „A spus acolo că ar fi pentru omor. A pus un termen Voinea ăsta (procurorul Dan Voinea - n.r.), dar nu are niciun fel de acoperire. Eu nu am avut pe nimeni în subordine, eu nu am avut puşcă. Cu ce să omor? Cu praştia? Sunt suspect", a spus „Cico" Dumitrescu după întâlnirea cu procurorii. La Parchet, „Cico" Dumitrescu a fost întâmpinat de un protestatar, care l-a făcut „criminal".
Şi la intrare în sediul Parchetului, „Cico" Dumitrescu, fost şef al Direcţiei Cultură Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, a negat orice implicare în represiunea din 13-15 iunie 1990.

Plângere penală

Presa a relatat că, în anul 2005, pe numele lui „Cico" Dumitrescu a fost depusă o plângere penală de către Asociaţia Victimelor Mineriadei din România, în care era acuzat că a bătut o femeie, Epure Viorica, membră a Partidului Naţional Ţărănist. Femeia îl acuza pe „Cico" Dumitrescu de încercare de determinare a mărturiei mincinoase, şantaj, ameninţare şi vătămare corporală gravă. Ea a susţinut că, în ziua de 14 iunie 1990, în timp ce se îndrepta spre sediul PNŢ, a fost prinsă de mineri, care au bătut-o, după care au dus-o la sediul Ministerului de Interne, unde „Cico" Dumitrescu ar fi obligat-o să declare că în sediul PNŢ sunt droguri şi arme.
În ajun, viceprim-ministrul în primul guvern provizoriu din 1990 şi responsabil cu controlul serviciilor secrete, în perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu a afirmat că redeschiderea dosarului ar fi o prelungire a unei iniţiative mai vechi a fostului preşedinte Traian Băsescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro