Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul «Poliţistul, Biblia şi Hoţii». Clasat

procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au definitivat cercetările în cauza ce îl avea ca personaj principal pe şeful de post de la Surdila Găiseanca, Costel Feraru, suspectat de fapte de corupţie • dosarul în care erau acuzaţii de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului a fost clasat, asta pentru că nu s-a confirmat existenţa infracţiunilor • acuzaţiile erau aduse de localnicul Iordache Petrea care se plângea că şeful de post l-ar fi trimis să prindă singur hoţii care îi furau lucerna de pe câmp • în plus, localnicul spunea că poliţistul Feraru primea diverse bunuri, ba chiar porc de Crăciun şi tăuraş, de la cei care furau

 

Şeful de post de la Surdila Găiseanca, Costel Feraru, acuzat de fapte de corupţie, asta în urma plângerii formulate de localnicul Petrea Iordache, poate sta liniştit. Asta pentru că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Brăila au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, luare de mită, favorizare a făptuitorului şi abuz în serviciu. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat faptul că infracţiunile de care era acuzat agentul de poliţie nu au existat. Localnicul din Surdila se plângea că poliţistul l-a trimis chiar pe el să prindă hoţii de lucernă şi spunea că omul în uniformă primea diferite bunuri, ba chiar porc de Crăciun şi tăuraş, de la şeful de post.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila ne-a pus la dispoziţie o copie de pe ordonanţa de clasare a cauzei, în care se arată exact faptele de care era acuzat şeful de post dar şi faptul că acestea nu ar fi fost comise. “În data de 10 ianuarie 2017, ca urmare a unei petiţii formulate de Iordache Petrea, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Control Intern s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu, astfel s-a format un dosar penal care a fost înregistrat în evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei. S-a reţinut existenţa indiciilor cu privire la faptul că, în cursul anului 2016, agentul de poliţie Feraru Costel din cadrul Postului de Poliţie Comunal Surdila Găiseanca ar fi pretins şi primit bunuri de la diferite persoane pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

S-a mai reţinut faptul că Feraru Costel nu ar fi efectuat cercetările care se impun faţă de Fănel B. şi Simona B. în vederea tragerii la răspundere a acestora pentru comiterea mai multor infracţiuni reclamate de Iordache Petrea. S-a dispus apoi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, unde procurorii au început urmărirea penală cu privire la comiterea infracţiunilor de dare de mită, luare de mită, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu. În urma cercetărilor efectuate în cauză, nu s-au confirmat aspectele reţinute în cuprinsul actului de sesizare”, se arată în actul pus la dispoziţie de Parchet.

Astfel, după cum arată procurorul, susţinerile persoanei vătămate Iordache Petrea cu privire la comiterea de către Feraru Costel a faptelor în legătură cu care se efectuau cercetări au fost contrazise de declaraţiile date în calitate de martor de persoanele acuzate de furt şi dare de mită dar şi de agentul de poliţie Feraru. “În cauza de faţă nu s-a putut stabili cu certitudine existenţa infracţiunilor reclamate de Iordache Petrea şi reţinute în conţinutul procesului verbal de sesizare din oficiu din data de 10 ianuarie 2017, întocmit de organele de cercetare penală din cadrul IPJ Brăila”.

Concret, s-a stabilit că fapta nu există, în cazul infracţiunilor indicate iar procurorul a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, luare de mită, favorizare a făptuitorului şi abuz în serviciu.

Soluţia poate fi atacată cu plângere adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

 

Acuzaţii cu iz penal

Reamintim că, în toamna anului trecut, localnicul din Surdila Găiseanca, Petrea Iordache, a venit la redacţia “Obiectiv Vocea Brăilei” şi s-a plâns de modul în care lucrează poliţiştii din comună. Supărat că îi tot dispărea lucerna de pe câmp, bărbatul a decis să vină să dea cărţile pe faţă. S-a plâns de faptul că şeful de post l-a trimis pe el să prindă hoţii iar când i-a prins, poliţistul i-a spus că este liber şi nu are cine să vină să se ocupe de acest caz. După câteva zile de la furtul de lucernă, păgubitul şi cei acuzaţi de furt s-au întâlnit la Postul de Poliţie şi au fost puşi să jure pe Biblie, cum că nu spun minciuni. “Eu cred că şeful de post i-a învăţat să îl ia pe «Nu» în braţe, orice i-ar întreba. Că el îi întreba dacă au făcut ce zic eu, iar ei că: Nu, Nu şi Nu...”. Chiar dacă localnicul Petrea Iordache a făcut anumite acuzaţii, în final s-a constatat că poliţistul este nevinovat din lipsă de dovezi. Totuşi, bătrânul a bătut drumul până la Brăila ca să ceară ajutorul jurnaliştilor şi a spus că a făcut acest lucru pentru că nu mai suporta nedreptăţile. Bătrânul mai spunea că poliţiştii din Găiseanca aplică legea în funcţie de cum primesc plocon de la unul sau de la altul. “Întrebaţi-i pe cei care vin să vândă mere în comună, câţi saci dau la Poliţie, întrebaţi-i pe cei care vin cu lemne de foc, pe cei care vin cu fier vechi...”, declara Iordache Petrea.

Chiar dacă acum, oficial, s-a stabilit că acuzaţiile aduse de bărbat nu pot fi dovedite, este foarte posibil să existe un mic adevăr în toate cele relatate, care a rămas însă bine ascuns, ceea ce este la fel de grav.
Categorie articol: 

Comentarii