Mergi la conţinutul principal

Donald Trump a vrut să cumpere Casa Poporului

Donald Trump şi-a clădit candidatura la preşedinţia Statelor Unite pe averea sa. Iar averea a dobândit-o aproape exclusiv din domeniul imobiliar. Casa Albă ar fi, aşadar, încununarea succesului său în afaceri. Candidaţii partidelor tradiţionale, Democrat şi Republican, trec, fiecare, printr-o serie de alegeri preliminarii în fiecare stat. În fiecare partid, cel care câştigă în majoritatea celor 50 de state primeşte nominalizarea oficială pentru „finala" din noiembrie.
Pânş acum, Donald Trump a câştigat Carolina de Sud şi Nevada, însă a pierdut în Iowa. Totuşi, sondajele îl indică drept candidatul republican în confruntarea din 8 noiembrie cu, cel mai probabil, democrata Hillary Clinton.
Dar cine este Donald Trump? În România este cunoscut mai degrabă din serialul de televiziune „Ucenicul" („The Apprentice"), dar şi pentru că, la începutul anilor 90, a vrut să cumpere Casa Poporului - actualul Palat al Parlamentului - şi să o transforme în cel mai mare cazino din lume. Nu se ştie dacă a oferit preţul estimat al construcţiei la acea vreme - 1,75 miliarde de dolari - şi nici dacă oferta sa a fost cât se poate de oficială şi de serioasă. Cert este că, ulterior propunerii sale (1994), aici s-a mutat Camera Deputaţilor, iar 10 ani mai târziu şi Senatul. În uriaşa clădire funcţionează şi alte instituţii, precum Curtea Constituţională, dar şi unele departamente ale serviciilor secrete. Acum, fosta Casă a Poporului are probleme de ordin administrativ (întreţinere, impozite şi plata utilităţilor) şi de siguranţă (nu deţine autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă). Iar acestea nu ţin de Trump.

Imperiul imobiliar al celui mai bogat candidat la preşedinţia Statelor Unite

Cotidianul francez Le Figaro îl prezintă pe miliardarul candidat la Casa Albă drept un strălucitor om de afaceri. Născut într-o familie de antreprenori imobiliari, iar moştenirea părinţilor, împreună cu flerul şi simţul său în afaceri i-au permis să treacă într-o altă dimensiune.
Astfel, la 25 de ani, Trump a pornit la drum cu o investiţie relativ mică, de 500.000 de dolari. În numai doi ani, el a reuşit să urce rata de ocupare a celor 1.200 de apartamente administrate de familia sa de la 34% la 100%. În 1983, când avea 37 de ani, Donald Trump a construit primul său zgârie-nori (58 de etaje), la New York. La fel ca şi celelalte turnuri care i-au urmat, s-a numit Trump Tower, numele fiind aplicat pe faţadă cu litere de aur.
După Trump Tower a urmat Trump Palace Condominiums (54 de etaje), Trump World Tower (72 de etaje), finalizat în 2001, ambele la New York, Trump International Hotel & Tower din Chicago, hotelul Trump din Las Vegas, Trump International Hotel din Toronto etc.
Pe această colecţie impresionantă de proprietăţi se sprijină averea sa estimată la 4,5 miliarde de dolari (Forbes), respectiv 10 miliarde (după cum susţine el însuşi).
Totuşi, Palatul Parlamentului se pare că n-ar fi avut mare succes dacă Trump l-ar fi transformat în cazino, fie el cel mai mare cazino din lume. Lui Donald Trump nu i-a mers tocmai bine în acest domeniu, scrie Le Figaro. În 2014, el a fost nevoit să închidă Trump Plaza, cazino şi hotel cu 900 de camere din Atlantic City. Cu o populaţie de numai 40.000 de locuitori, acest oraş din statul New Jersey al doilea oraş american a jocurilor de noroc după Las Vegas. Nu mai puţin de 12 cazinouri funcţionau aici, în 2014, iar două dintre ele erau ale lui Trump. Însă Le figaro menţionează că şi celălalt complex al miliardarului, Trump Taj Mahal, are un viitor incert.
Pe lângă aceste eşecuri, cotidianul francez adaugă şi intenţia reconstruirii Turnurilor Gemene distruse de atacurile din 11 septembrie 2001, exact la fel cum erau. doar cu 5 etaje în plus. După cum se ştie, un alt complex de clădiri a fost ridicat între timp în acest loc.
Săptămânile următoare vor arăta dacă şi candidatura lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale este sortită aceste categorii, a eşecurilor, sau nu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro