Mergi la conţinutul principal
Dosarul “câinii ucigași”, îngropat de la atâta anchetă

Doi oameni morți, niciun vinovat

* în data de 13 iulie, Judecătoria Brăila a stabilit că «încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului B. N. pentru săvârșirea infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin (faptă din 08/09.03.2014)- ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale» * după amânări repetate și o anchetă care a bătut pasul pe loc timp de șapte ani, deținătorul câiniilor ucigași de la Albina a fost trimis în judecată de procurori, abia în aprilie 2022 * și termenele procesului s-au tot amânat, până când a intervenit... prescripția faptelor * astfel, proprietarul câinilor a scăpat de răspunderea penală * judecătorii au stabilit, totuși, că trebuie plătite daune morale și materiale de câteva zeci de mii de lei * sentința nu este definitivă

 

 

 

Dosarul “Câinii ucigași de la Albina”. Nici un vinovat în cazul celor doi oameni devorați de câinii ucigași de la ferma din Albina, în urmă cu 8 ani, care umblau liberi pe stradă și mâncau tot ce prindeau, inclusiv oameni neajutorați. Au trecut opt ani de când două victime, un bărbat și o femeie, au fost sfâșiate de animale. În urma anchetei de amploare, s-a stabilit că oamenii au fost uciși de câinii agresivi care umblau în zona fermei din Albina, astfel că procurorii au dispus trimiterea în judecată a administratorului fermei. Numai că timpul a trecut, iar acum a încetat procesul penal împotriva celui acuzat, pentru că a intervenit prescripția. Totuși, în cauza în care Judecătoria Brăila a dat soluția la ședința din 13 iulie se poate formula apel, după cum se arată pe site-ul instanței.

Deținătorul câiniilor ucigași de la Albina a fost trimis în judecată de procurori, în dosarul ce are ca obiect “infracțiuni privind regimul de deținere al câinilor agresivi și periculoși”, care a ajuns la Judecătoria Brăila. După multiple amânări, abia pe 5 aprilie 2022 a ajuns în fața instanței de judecată inculpatul B.N., de la ferma din Albina, însă se pare că a fost mult prea târziu, pentru că, potrivit legilor în vigoare, din punct de vedere penal a intervenit prescripția faptelor, astfel că nu mai poate fi tras la răspundere, după cum au stabilit judecătorii.

Atacul violent al câinilor agresivi din zona fermei de la Albina s-a produs în 2014, fiind nevoie de nu mai puțin de șapte ani pentru analizarea probelor ADN prelevate de la animalele în cauză dar și de la cele două victime sfâșiate.

 

 

Daune materiale și morale de zeci de mii de lei

Așadar, la data de 13 iulie, în dosarul menționat mai sus s-a constatat că “A încetat procesul penal!”.

Totuși, instanța a admis acțiunea civilă formulată în cauză de părțile civile T. D. C. și D. I., sens în care obligă pe inculpatul B. N. la plata către acestea a sumei de câte 10.000 lei pentru fiecare - cu titlu de daune materiale și a sumei de câte 50.000 lei pentru fiecare - cu titlu de daune morale. Admite acțiunea civilă formulată în cauză de partea civilă I. M. , sens în care obligă inculpatul B. N. la plata către acesta a sumei de 909 lei - cu titlu de daune materiale și a sumei de 10.000 lei - cu titlu de daune morale. “Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția pronunțată ieri, 13 iulie.

 

Cum și-au găsit moartea cele două persoane

Trupurile fără viață ale victimelor au fost găsite, în primăvara anului 2014, pe marginea drumului european 584, în afara localității Albina, unde era o fermă al cărei proprietar avea 23 de câini agresivi. Animalele erau folosite pentru pază, iar în 2014 ferma nu era împrejmuită complet, astfel că acești câini ieșeau în șosea și pe câmp, unde făceau legea și își apărau teritoriul.

După cum v-am mai informat, în seara de 20 aprilie 2014, Stan Iavaz, în vârstă de 52 de ani, din orașul Însurăței, a fost atacat și devorat de haita de câini, lângă Drumul European 584, la ieșirea din satul Albina, comuna Tichilești.

Totul s-a întâmplat chiar vizavi de locul unde, pe 9 martie același an, fusese descoperit cadavrul mutilat al brăilencei Petria Crețu, în vârstă de 55 de ani. Inițial, anchetatorii au crezut că femeia fusese ucisă cu bestialitate și aruncată pe câmp de un individ rămas neidentificat, însă adevărul cu privire la moartea femeii a ieșit apoi la iveală în urma anchetei efectuate.

Cadavrul desfigurat al lui Stan Iavaz a fost descoperit după mai bine de 24 de ore de la moarte, anchetatorii fiind convinși că acesta a fost atacat și ucis de aceleași animale care au devorat-o și pe femeia de 55 de ani, în luna martie.

Pe câmp, în zona unde câinii aveau posibilitatea să iasă liberi, au fost identificate cadavre de porcine mâncate parțial, locul fiind însângerat. Cercetările efectuate și declarațiile martorilor au reliefat agresivitatea câinilor, care, fără a fi provocați, atacau inclusiv animale sălbatice, precum și persoane care treceau prin zonă, chiar și cu căruțele”, au stabilit anchetatorii.

Administratorul de la ferma unde se aflau câinii ucigași a ajuns, într-un final, în fața instanței, dar au trecut mulți ani, timp în care au fost efectuate cercetări și s-au analizat probe ADN de la câini și victime, tocmai pentru a se stabili dacă, într-adevăr, cei doi au fost uciși de animalele nesupravegheate.

În rechizitoriul de trimitere în judecată se arăta că în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare de către Institutul Național de Medicină Legală (INML) Iași, obiectivele expertizei fiind determinarea profilului ADN de referință aparținând victimelor și determinarea profilelor ADN de referință ale celor 23 de exemplare canine găsite la ferma din afara localității Albina. Au fost recoltate inclusiv fire de păr din zona gâtului de la câinii fermei, astfel s-a probat că firele de păr identificate pe cadavre și obiectele de îmbrăcăminte ale victimelor proveneau de la câini (o parte sau toți) aparținând fermei din zona Albina.

În luna mai anul trecut, magistrații Judecătoriei Brăila au încuviințat reaudierea mai multor martori, 14 la număr.

 

 

Detalii cumplite ale unor morți pentru care nu răspunde nimeni

Stan Iavaz, de 52 de ani, din orașul Însurăței, a fost sfășiat de câini într-o zi de duminică, 20 aprilie 2014, chiar în sfânta sărbătoare a Paștilor. Iavaz se întorcea pe jos de la un spital din Brăila, după ce suferise un banal accident de bicicletă. Primise îngrijiri medicale și avea o mână pusă în ghips. Neavând bani de drum, bărbatul s-a decis să plece pe jos la Însurăței. Inițial, s-a crezut că e vorba de o nouă "crimă cu autor necunoscut" sau de victima unui accident rutier, aruncată pe câmp de cel care intenționa să scape de răspundere penală. După efectuarea necropsiei cadavrului, oamenii legii și-au dat seama că Iavaz a fost omorât de câini. Moartea a survenit lent și a fost cumplită. Bărbatul de 52 de ani, de nerecunoscut, nu mai avea organe interne, un membru superior și unul inferior erau, practic, dezosate. De asemenea, anchetatorii au identificat la locul tragediei urme clare de târâre. “În momentul atacului canin, animalele agresive, acționând în haită, l-au omorât pe bărbatul lipsit de apărare, care se deplasa pe marginea carosabilului, după care l-au târât circa 18 metri de la șosea, în câmp, prin iarbă, ca să-l devoreze în voie”, au stabilit organele de anchetă.

Potrivit procurorului criminalist, încă de la început au existat similitudini între moartea bărbatului și tragedia petrecută în aceeași zonă, în luna martie.

În dimineața zilei de 9 martie 2014 victima a fost o femeie.

Reamintim că atunci, trupul brăilencei Petria Crețu, de 55 de ani - o femeie necăjită, care obișnuia să cerșească milă pe la biserici și cimitire - a fost găsit la circa zece metri distanță de Drumul European 584, între localitățile Albina și Valea Cânepii, de doi jandarmi care se întorceau din serviciul de noapte și care au alertat autoritățile. Inițial, cercetările au dus la concluzia că femeia ar fi fost ucisă cu lovituri de cuțit și apoi sfâșiată de haita de câini agresivi de la Albina. S-a stabilit apoi că femeia și-a găsit sfârșitul după atacul canin.

După moartea lui Stan Iavaz, în ziua de 30 aprilie 2014, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale împreună cu cei de la Ordine Publică și de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) au descins la ferma situată în vecinătatea locului în care a fost găsit cadavrul mutilat al bărbatului, de unde, împreună cu muncitorii de la două firme de ecarisaj, înarmați cu puști cu tranchilizante, au ridicat 20 de câini, unii extrem de agresivi, pe care i-au dus la un padoc amenajat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro