Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doamna Decă şi-a pierdut privilegiile

Geta Decă, soţia fostului "number one" din Finanţe, a ajuns să lucreze direct la ghişeul de la parterul clădirii, fiind obligată să părăsească confortul biroului pentru asigurarea căruia Ilie Decă a fost dispus să încalce prevederile unui ordin ministerial. Este vorba despre o dispoziţie din 2007, care obliga înfiinţarea unui ghişeu de Cazier Fiscal şi pe care Decă a ignorat-o, pentru a evita ca soţia sa, funcţionar în Biroul Cazier Fiscal, să coboare la "picioarele contribuabilului". Abia după detronarea lui Decă, s-a reuşit înfiinţarea respectivului ghişeu, care a fost amplasat într-o cameră pe care salariaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice o denumesc "congelatorul". Nu întâmplător, pentru că, deşi oferă o privelişte aproape panoramică a întregii Faleze, are ferestrele poziţionate pe partea dinspre care bate crivăţul. Ca o ironie a sorţii, de-a lungul timpului, salariaţii care lucrează în "congelator" s-au plâns fostului director Decă de frigul pe care sunt nevoiţi să-l înfrunte pe timp de iarnă, însă referatele pe această temă au rămas fără ecou.

Cu scopul de a veni în sprijinul contribuabililor care solicitau direcţiilor de finanţe judeţene emiterea unui certificat de bună purtare în raport cu Fiscul, un ordin al ministrului de Finanţe emis în vara anului 2007 stabilea în mod expres înfiinţarea unui ghişeu de Cazier Fiscal. Este vorba despre OMFP nr 333/2007 de completare a HG nr 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor. În cazul DGFP Brăila, punerea în aplicare a acestui ordin s-a făcut într-un mod cel puţin ciudat. A fost înfiinţat respectivul ghişeu, dar a rămas funcţional într-un birou de la etajul 2 al clădirii, în loc să fie organizat la parter, aşa cum, de exemplu, procedează de atâţia ani Poliţia în cazul eliberării Cazierului Judiciar. De ce a ales conducerea DGFP Brăila varianta "struţo-cămilă"? Pentru că la Biroul de Cazier Fiscal lucra la vremea respectivă şi încă mai lucrează chiar Geta Decă, soţia fostului şef al Finanţelor locale. Astfel, timp de doi ani, agenţii economici care au avut nevoie de un astfel de certificat a trebuit să urce până la Biroul de Cazier Fiscal situat la etajul 2 al clădirii de pe strada Delfinului. Abia după venirea noii conduceri a Direcţiei de Finanţe a devenit cu adevărat funcţional acest ghişeu, odată cu măsurile de organizare şi eficientizare a activităţii instituţiei în relaţia cu contribuabilul. "Înfiinţarea acestui ghişeu pentru certificate fiscale la parterul clădirii s-a efectuat pentru a putea asigura accesul direct al contribuabililor şi pentru eliberarea operativă a acestor certificate, reducând astfel la minim efortul contribuabililor. În acest sens a fost acordată împuternicire pentru semnătură funcţionarului de la ghişeu, în plus fiind confecţionată şi o ştampilă în acest scop. Măsura se încadrează în rândul celor aplicate pentru îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii, prin înfiinţarea de noi ghişee cu scopul reducerii timpului de aşteptare şi eliminarea rândului la depunerea declaraţiilor fiscale, precum şi a bilanţului contabil. Avem în vedere şi alte măsuri pe care le vom aplica pentru a veni în sprijinul contribuabililor", a explicat directorul coordonator al DGFP Brăila, Vasile Abraşu.
Reporterii "Obiectiv" au încercat să obţină şi punctul de vedere al fostului director executiv, Ilie Decă, însă acesta nu a răspuns la telefon.
După cum au explicat surse din cadrul instituţiei, camera unde funcţionează acum ghişeul este un veritabil congelator pe timpul sezonului rece, întrucât are ferestrele poziţionate pe partea dinspre Faleză. De aceste condiţii s-au plâns de-a lungul timpului salariaţii care lucrează în camera respectivă solicitând dotarea suplimentară cu radiatoare, care să poată încălzi cât de cât zona. Referatele întocmite în acest sens au rămas, din păcate, fără răspuns din partea conducerii instituţiei.

Povestea Internet moca pe spatele Direcţiei de Finanţe

Nu este prima oară când Ilie Decă este implicat în scandaluri de presă ce au ridicat un mare semn de întrebare legat de modul în care a condus instituţia. De exemplu, în toamna anului trecut a ieşit la lumină faptul că, la adresa de domiciliu, Ilie Decă beneficia gratuit de servicii de Internet oferite de UPC ca bonus în cadrul unui contract pe numele DGFP Brăila. Practic, într-o factură UPC emisă în august anul trecut, prin care se facturau serviciile oferite DGFP Brăila, apărea adresa de acasă a familiei Decă ca punct de consum pentru servicii de internet, alături de alte sedii ale Direcţiei de Finanţe. Compania UPC şi-a asumat greşeala spunând că a fost o eroare de transfer de date. Deşi comisia ministerială care a anchetat cazul a înghiţit nemestecată explicaţia, situaţia penibilă în care s-a situat Ilie Decă a dat o lovitură grea imaginii DGFP Brăila.
Like / Share

Comentarii