Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DIICOT a ridicat calculatoare ale ANI pentru verificări în cazul sustragerii de informaţii

Procurorii DIICOT au ridicat calculatoare de la ANI, pe care le verifică, pentru a vedea dacă cei doi funcţionari ai Agenţiei, Fănel Nicolae Burciu şi Carmen Florentina Fluture, au sustras şi transferat electronic documente din activitatea ANI, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, surse judiciare.

Aceleaşi surse au declarat că, în cuprinsul cererii de extindere a cercetărilor faţă de Sorin Roşca Stănescu, reprezentanţii ANI nu au indicat faptele pentru care acesta ar trebui cercetat şi nici nu au explicat indiciile care i-au dus la concluzia că acesta ar trebui cercetat penal.
DIICOT a precizat, miercuri, printr-un comunicat, că documentele sustrase de doi angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate nu au legătură cu discuţiile dintre preşedintele ANI, Cătălin Macovei, şi Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, în cauză neîncepându-se urmărirea penală faţă de Sorin Roşca Stănescu.

"Verificările efectuate până la acest moment nu au confirmat existenţa unor conexiuni între documentele sustrase anterior şi evenimentele relatate în mass-media în cursul săptămânii trecute, referitoare la discuţiile dintre preşedintele A.N.I. şi doi jurnalişti. În cauză nu s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Roşca Stănescu", informează un comunicat al DIICOT, remis, miercuri.

Potrivit comunicatului, pe 7 mai 2009, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat D.I.I.C.O.T. cu privire la faptul că, în perioada septembrie 2008 -aprilie 2009, în diverse medii au apărut informaţii care nu erau de interes public şi care se refereau la activitatea Agenţiei, ocazie cu care a fost constituit dosarul penal nr. 145/D/P/2009.

Astfel, în urma verificărilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus, prin rezoluţia din 16 octombrie 2009, începerea urmăririi penale faţă de Nicolae Fănel Burciu şi Carmen Florentina Fluture, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 44 alin. 2,3 din Legea nr. 161/2003 şi art. 242 cod penal, acesta din urmă referindu-se la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Potrivit articolului citat din legea 161, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice.

Articolul din legea 39 la care face referire DIICOT prevede că iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Comunicatul DIICOT precizează că, în fapt, s-a reţinut că fostul director de cabinet al preşedintelui ANI Carmen Fluture şi inspectorul de integritate Nicolae Burciu au sustras şi transferat electronic date, informaţii şi documente care exced interesului public, întocmite în cadrul derulării activităţii A.N.I., la care au avut acces prin prisma atribuţiilor de serviciu în perioada în care au avut calitatea de angajaţi ai A.N.I.
Pe 17 noiembrie 2009, A.N.I. a formulat o sesizare în completarea celei iniţiale, solicitând extinderea cercetărilor faţă de Sorin Roşca Stănescu, pe motiv că acesta ar deţine documente din interiorul ANI, puse la dispoziţie de către Florentina Fluture.

"În cuprinsul sesizării reprezentanţii legali ai instituţiei nu au indicat încadrarea juridică a faptelor pentru care solicită să se efectueze cercetări şi nici nu au propus administrarea de noi probatorii", se mai arată în comunicatul ANI.

"Agenţia Naţională de Integritate a formulat un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trimisă spre competentă soluţionare Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.), împotriva foştilor angajaţi, Burciu Fănel Nicolae, Fluture Carmen Florentina, Câmpeanu Anişoara şi Andreea Ilie. La data de 16 octombrie 2009, D.I.I.C.O.T. a comunicat Agenţiei Naţionale de Integritate faptul că a fost declanşată urmărirea penală faţă de Burciu Fănel Nicolae, Fluture Carmen Florentina, existând indicii privind constituirea unui grup infracţional organizat, cercetările fiind în desfăşurare", se arată într-un comunicat al ANI.

"În urma publicării de către presa centrală, începând cu data de 09 noiembrie 2009, a stenogramelor discuţiilor purtate de jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chireac, au rezultat indicii cu privire la sustragerea de documente şi informaţii specifice Agenţiei Naţionale de Integritate, de către acelaşi personal din cadrul instituţiei împotriva căruia ANI a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere de înscrisuri, prevăzută şi pedepsită de art. 243, Cod Penal", se mai arată în comunicat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii