Mergi la conţinutul principal

Digurile brailene lovite si de ploaie

Lupta autoritatilor brailene cu apele in crestere ale Dunarii a continuat si ieri, reusindu-se, cel putin pina la caderea serii, sa se evite aparitia unei brese in digurile din judetul nostru. In conditiile in care nivelul fluviului inregistrat la mira Braila era de 679 cm, cu 19 cm peste cota de pericol, situatia era, insa, critica. In foarte multe puncte de pe digurile Insulei Mari sau pe cele de pe terasa, apa a urcat pina la 30 centimetri de coronament. Cu alte cuvinte, lipsea mai putin de jumatate de metru pentru ca Dunarea sa se reverse peste aceste diguri. Ca urmare, zonele tasate au trebuit suprainaltate. In plus, la presiunile exercitate de volumul imens de apa, in multe zone au aparut eroziuni pe taluz, fiind nevoie sa se intervina pentru consolidari, cu saci plini de pamint sau fascine de nuiele. Pentru supravegherea si consolidarea celor 170 km de dig care apara Insula Mare a Brailei s-au mobilizat atit angajatii Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, Sucursala Arges, Ialomita, Siret cit si salariatii firmei care a arendat terenul din Insula, "TCE 3 Brazi", si localnicii satelor din Insula. Misiunea lor era cu atit mai grea, ieri, cu cit ploaia cazuta in noaptea de duminica spre luni inmuiase coronamentul digului si facuse imposibila deplasarea utilajelor de mare tonaj. De aceea, se punea baza doar pe carutele puse la dispozitie de localnici, directorul ANIF Braila, Dan Ionel, fiind foarte multumit de ajutorul acordat de acestia. "Oamenii au inteles ca situatia este critica si ne acorda tot sprijinul pentru supravegherea si intarirea digului", ne-a spus directorul Dan. "Toata lumea este la dig, cum altfel!?", a exclamat Marian Nistor, viceprimarul comunei Marasu, cind a fost intrebat de reporterul nostru daca satenii ies sau nu de bunavoie sa isi apere proprietatile sau asteapta sa vina militarii, asa cum se intimpla in alte zone. "Toata lumea a lasat la o parte treburile pe care le avea si a iesit sa apere digul. Altfel nici nu se putea, la cit de mare este apa! Simbata si duminica s-au remediat toate punctele critice. Mii de saci s-au incarcat cu pamint si s-au asezat in zonele cu eroziuni. In prezent, oamenii supravegheaza digul, sa nu mai apara probleme pe undeva. Patrulam zi si noapte, ca doar pentru noi o facem!", ne-a spus viceprimarul din Marasu. Acesta a precizat ca moralul satenilor din aceasta comuna este destul de ridicat, in ciuda faptului ca nu s-au mai confruntat cu un asemenea pericol de la inundatiile din 1970. "Avem un plan de evacuare in caz ca, Doamne-fereste, cedeaza digul", ne-a mai spus viceprimarul Nistor.
Ieri, punctele critice in care s-a actionat in Insula au fost, printre altele, Patiu, Pantea, Cojocaru, Tacau si Bandoiu. In aceste zone s-au facut suprainaltari de coronament si consolidari de taluz. "Digurile mai rezista inca. Chiar si la o cota de 700 cm, la Braila, pot face fata presiunii. Daca apa va creste peste aceasta cota, insa, se poate intimpla orice", ne-a declarat directorul Dan Ionel. Acesta s-a aflat, ieri, in judetul Calarasi, in incinta Calarasi-Raul, unde sucursala pe care o conduce a facut o bresa controlata in dig. In urma acestei operatiuni, s-au inundat 10.700 hectare, autoritatile sperind ca, astfel, sa mai scada debitul din aval. In aceste conditii, este posibil ca Dunarea sa nu mai creasca, la Braila, pina la incredibila cota de 699 cm prognozata de hidrologi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro