Mergi la conţinutul principal

Despre pitici şi uriaşi, în viziunea medicilor (II)

Hormonii şi tulburările de creştere

Una dintre glandele din organismul tău se numeşte glanda pituitară (hipofiza). Se găseşte în partea de jos a creierului şi are o formă de arahidă. Poate fi considerată mică, însă este destul de mare ca importanţă. Unul dintre mesagerii chimici  pe care glanda pituitară îl trimite corpului tău este numit hormonul de creştere, care este esenţial pentru dezvoltarea organismului tău. În cazul în care glanda pituitară nu produce suficient hormon de creştere - şi, uneori, şi alţi hormoni hipofizari, apare hipopituitarismul. Acest lucru poate încetini creşterea în înălţime a copiilor. Există teste speciale care se fac pentru a afla dacă copiii nu produc suficient hormon de creştere. Dacă nu produc suficient, administrarea zilnică de hormon de creştere poate ajuta aceşti copii să crească la dimensiuni normale când vor fi adulţi.

O altă glandă care produce hormoni importanţi pentru creştere este glanda tiroidă. Poţi fi în măsură să simţi această glandă dacă apeşi cu degetele uşor, în partea din faţă a gâtului tău, chiar sub mărul lui Adam. Are o formă de fluture şi se mişcă în sus şi în jos atunci când înghiţi.

Tiroida ta produce un hormon numit tiroxină. Dacă se produce prea puţină, boala se numeşte hipotiroidism. Tiroxina în cantitate prea mică face un copil să crească mai lent. Medicii pot face un simplu test de sânge pentru a diagnostica hipotiroidismul. Dacă este nevoie, copilul poate lua hormonul lipsă ca tratament, sub forma unei pastile.

Care sunt motivele pentru care unii copii cresc în mod normal iar alţii nu?

Chiar dacă hormonii joacă un rol important în creştere, există o mulţime de alte motive pentru care copiii nu pot creşte în mod normal. Printre acestea se numără bolile cronice. Acestea includ probleme ale inimii şi rinichilor, fibroza chistică, artrita reumatoidă juvenilă, precum şi anemia, care pot încetini creşterea. Complicaţiile în timpul sarcinii: un alt motiv pentru care femeia gravidă este avertizată să nu fumeze sau să nu consume băuturi alcoolice în timpul sarcinii este că aceste lucruri pot încetini creşterea copilului ei. Unii copiii pot fi prea mici la naştere, iar alţii rămân mici pentru întreaga viaţă. Această condiţie se numeşte întârzierea creşterii intrauterine sau IUGR. Unele infecţii apărute în timpul sarcinii, alte probleme ale sarcinii, precum şi anumite boli genetice pot provoca, de asemenea, întârzierea creşterii.

Condiţiile genetice: unele condiţii genetice pot provoca, de asemenea, tulburări ale creşterii copiilor. Unele fete, care sunt mai scunde decât prietenii lor, pot avea sindromul Turner. Aceasta înseamnă că ele au un singur cromozom X în loc de doi sau că unul dintre cromozomii X este anormal. Multe dintre aceste tulburări de creştere pot fi tratate azi cu succes. Cu ajutor, copiii care în trecut ramâneau pitici, pot creşte asemănător celorlalţi copii. Şi acesta este un final fericit al oricărui basm! (Informaţii preluate de pe KidsHealth.org şi adaptate de dr. Aurora Obadă)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro