Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Despre amenzi, derbedei și cei care-i încurajează

În perioada Paștelui, câteva seri la rând, toată zona de sud-vest a Bucureștiului a vuit de zgomotul elicopterelor. Sunt convinsă că ați aflat deja (cazul a fost mult mediatizat de televiziuni) de celebrul scandal din cartierul Rahova, potolit cu greu de polițiști și jandarmi, numai după ce au folosit  armele din dotare. Zile la rând a mocnit acolo scandalul, drept pentru care, pentru a-i ține sub control pe petrecăreții recalcitranți, polițiștii i-au păzit atât de la sol cât și din aer. Bani cheltuiți de la buget!

Culmea, în aceleași zile, situații similare au mai fost mediatizate prin alte 3 sau 4 orașe din țară. Alte distracții, alți bani!

Bineînțeles, în toate aceste cazuri, pe lângă ordonanțele de reținere au fost date și amenzi, evident că mari, corelate cu cuantumurile prevăzute în legislația valabilă în starea de urgență. Amenzi care acum sunt fix-pix, pentru că prevederile ordonanței militare au fost declarate neconstituționale. Reamintesc, pentru tot ce s-a întâmplat acolo, derbedeii au fost sancționați nu doar pentru tulburarea ordinii și liniștii publice ci și pentru încălcarea flagrantă a  măsurilor de carantină. Deci, da, și ei sunt printre beneficiarii ”grațierii”.

Mai departe, ce se va întâmpla cu contravenienții de mai sus, că plătesc, ori nu plătesc, că se duc în instanță sau nu, că vor contesta... nici nu mai contează. Contează iresponsabilitatea cu care a fost tratat de la bun început acest subiect al sancțiunilor, pornind cu neclaritățile din ordonanța militară, apoi cu îndemnurile șefilor polițiilor de a se amenda pe capete, transpirate în presă din mai multe inspectorate,  și culminând cu decizia judecătorilor CCR. Toate laolaltă, o mare bătaie de joc la adresa unei nații, mă rog partea aia mai mare, formată din fraierii care au respectat izolarea, distanțarea socială și de Paște, ca să păstrez contextul, poate n-au avut pe nimeni în preajmă cu care să dea cioc cu un ou roșu.

Acum, nici nu mă interesează ce o să prevadă mai departe normele de aplicare, cine o să mai plătească și cât, mesajul în sine e atât de absurd, încât restul este pentru mine doar poveste.  Una care n-ar trebui să ajungă la copii, mai ales la cei educați în spiritul dreptății, corectitudinii și al bunului simț.

Cum naiba să nu ai aibă tupeu și mai mare toți derbedii aceștia care făceau mișto pe rețelele de socializare că noi, fraierimea, ne-am lipit de balcoane în timp ce ei încing grătare pe stradă, în poenițe, în parcări?! Să nu ne râdă în nas?!

Civilizează-i, ordonează-i, dă-le o lecție. Aiurea! Se știu protejați și acționează în consecință.

Să fie clar, știu că au fost și multe abuzuri, incceptabil de multe, dar acestea trebuia rezolvate punctual și, de asemenea sancționați exemplar toți cei care le-au făcut sau generat.

În mare însă, cine nu a respectat măsurile (bune, rele, corecte, incorecte) să-și asume consecințele. Pentru că, deși am mai spus-o, o repet, niciun popor nu s-a născut civilizat. Teama și respectul pentru lege fac diferența. Dar când pentr-o situație de urgență, atât de delicată și stresantă ca aceasta, legea e făcută și gândită cu picioarele, cine să mai aprecieze ce e just  și ce nu în țara asta!
Categorie articol: 

Comentarii