Mergi la conţinutul principal

Descoperire revoluţionară despre Univers

Teoretizată de fizicieni încă din anii 30 ai secolului trecut, materia întunecată nu poate fi observată prin telescoape sau prin alte mijloace, existenţa ei fiind demonstrată doar indirect, prin evidenţierea efectelor gravitaţionale pe care această misterioasă materie le exercită asupra materiei ordinare, vizibile.
Calculele bazate pe Modelul Standard din cosmologie indică faptul că aproape 85% din masa Universului este reprezentată de materia întunecată care formează nişte aglomerări ce cuprind galaxiile pe o vastă pânză cosmică.
Până acum cam acestea erau toate datele existente despre materia întunecată, susţine coordonatorul acestui studiu, astrofizicianul Richard Massey de la Universitatea Durham (nord-estul Angliei).

"Trucuri ascunse în mânecă"

"Tot ce ştiam până acum despre materia întunecată este că pur şi simplu se află peste tot prin Univers, imobilă, că influenţează gravitaţional materia din jur şi cam atât", a declarat el într-un interviu acordat AFP, scrie agerpres.ro. "Am descoperit că de fapt această materie misterioasă deţine câteva trucuri în mânecă - ea poate influenţa materia ordinară şi în alte moduri, prin alte forţe" (în afara gravitaţiei), a adăugat el.
Noile informaţii despre materia întunecată au fost obţinute cu ajutorul telescopului orbital Hubble şi a telescopului VLT (Very Large Telescope) aparţinând Observatorului European Austral, din Chile. Cele două instrumente de mare putere au observat coliziunea simultană a patru galaxii îndepărtate din centrul unui roi galactic aflat la 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ.

Traiectorie diferită

Atenţia astronomilor a fost atrasă de faptul că o aglomerare de materie întunecată părea să rămână în urmă, defazată faţă de galaxia pe care o înconjoară. Această defazare nu este deloc neglijabilă, fiind vorba de aproximativ 5.000 de ani lumină sau 50.000 de milioane de milioane de kilometri.
Această defazare a fost aparent provocată de "o ceaţă" formată din particule de materie întunecată şi atomi de hidrogen, care a încetinit deplasarea aglomerării de materie întunecată, conform lui Massey. Este ca şi cum ai încerca să înaintezi printr-o substanţă vâscoasă şi densă care îţi încetineşte mişcările, a explicat Massey. "Materia întunecată (a respectivei galaxii) a pornit pe o traiectorie diferită şi a ajuns într-un cu totul alt loc. Este un lucru extraordinar pentru că nu l-am observat până acum în cazul altor galaxii".
Cercetătorii nu cunosc care sunt cauzele acestei interacţiuni, putând fi vorba de o forţă fizică încă necunoscută sau de o manifestare a unei forţe deja catalogate de fizicieni, dar exclud cu certitudine că ar fi vorba despre gravitaţie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro