Mergi la conţinutul principal

Descentralizarea începe cu stângul

Este bine să avem o sursă clară de finanţare, să o ştim, pentru că vorbim despre predictibilitate, despre necesitatea de a ne cunoaşte veniturile pe viitorul an sau pe următorii doi ani".
În ceea ce-l priveşte, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este nemulţumit de lentoarea cu care se face descentralizarea în practică şi se declară sătul de vorbele goale, care se tot spun pe această temă, de la nivel central: "Discuţia despre descentralizare a devenit o modă, dar, de fapt, anumite ministere nu prea vor să scape din mână aceste direcţii. Am văzut, zilele acestea, că se discută de poliţia locală şi poliţia naţională, cu două uniforme, două tipuri de activităţi. La spitale cred că va fi prima descentralizare, se va întâmpla în septembrie. Sarcini ni se dau, dar nu ni se dau şi bani şi dacă se va întâmpla în acest mod, mai bine să nu ne mai dea nicio direcţie. Se pare că această descentralizare se face dintr-o zonă în care oamenii nu au avut de-a face cu practica, fiecare îşi dă cu părerea, fără să ştie ce se întâmplă în teren, în acel domeniu. Eu sunt sceptic că descentralizarea se va întâmpla într-un sens pozitiv şi că va funcţiona din prima. Probabil că va mai dura timp până să se regleze lucrurile, după descentralizarea propriu-zisă".
Stancu constată cu neplăcere că Guvernul încearcă să lărgească atribuţiile prefecţilor, dându-le noi competenţe în supravegherea situaţiei din teritoriu, încălcând, în opinia sa, competenţele de administratori ale autorităţilor locale: "Dacă este vorba să se spună că ni se dă un anumit procent din TVA, una este să laşi 10% din TVA în judeţul Brăila şi alta să dai 10% în judeţul Constanţa. De aceea, trebuie ca administratorul unei zone să facă echilibrare. Nu e normal ce se face acum, că totul se duce în zona prefecturilor, care este o mare prostie. Se duc în zona prefecturilor, când e vorba de supraveghere şi control, iar ceea ce înseamnă proiecte coordonate sau sprijinite, toate responsabilităţile sunt la consiliul judeţean. Este vorba de frica celor din Guvern, să nu dea prea multă putere celor din administraţia locală, deşi aceste organe sunt alese şi este voinţa poporului. Dar după cum văd, unii sunt şmecheri şi alţii sunt proşti. Rolul prefectului este unul singur: să vegheze la respectarea legalităţii şi să urmărească implementarea programelor finanţate. Eu nu cred că trebuie să reinventăm prim-secretarii în teritoriu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro