Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deputaţii au adoptat proiectul de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militarilor

Legea de aprobare a OUG 1/2011 a întrunit 168 voturi favorabile, 116 "împotrivă" şi şapte abţineri.
Deputatul PNL George Scutaru a anunţat, marţi, că opoziţia va sesiza Curtea Constituţională dacă plenul Camerei nu va adopta amendamentul la lege conform căruia "în cazul în care, în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic al pensiei, aceasta rămâne la valoarea avută în plată înaintea recalculării". Liberalul a argumentat că opoziţia consideră adoptarea amendamentului o condiţie sine qua non pentru constituţionalitatea legii, în caz contrar fiind încălcat articolul 14 al Constituţiei care prevede neretroactivitatea legii.
La rândul său, deputatul PSD Eugen Bejinariu a afirmat, în cadrul dezbaterilor asupra actului normativ, că puterea propune "o lege strâmbă, care a inversat ierarhiile în Armata României".
Şi liberalul Mihăiţă Calimente a opinat că adoptarea OUG a generat haos. "Multora le-a crescut pensia, dar nu mai există echitate, subofiţerii au primit pensii mai mari decat ofiţerii, unele Arme sunt mai speciale decât altele, iar la condiţii egale, unora li s-a dublat sau triplat pensia, iar altora le-a scăzut cu 10%. Aţi reuşit să divizaţi şi pensionarii militari", a acuzat Calimente.
La dezbateri au fost prezenţi opt reprezentanţi ai sindicatului cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi în retragere. Totuşi, Mircea Dogaru, liderul sindicatului nu a fost lăsat să asiste la dezbateri, acesta acuzând Puterea că vrea să desfiinţeze armata.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor urmând să fie trimisă spre promulgare.
Conform OUG, plata pensiilor militarilor se va face la nivelul din decembrie 2010, dacă în urma recalculării au scăzut, urmând ca după finalizarea recalculării, statul să recupereze sumele dacă au fost mai mari decât cele calculate pe principiul contributivităţii. Executivul a menţinut principiul după care pensiile sub 3.000 de lei nu vor scădea.
"Am decis că pensiile celor pentru care s-a luat în calcul salariul mediu brut se revizuiesc până la 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar. Potrivit OUG, obligativitatea identificării şi transmiterii la casele de pensii sectoriale a veniturilor realizate lunar de fiecare beneficiar în vederea efectuării revizuirii revine instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională", a spus premierul Emil Boc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii