Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deputaţii au adoptat legea care permite Guvernului demis să iniţieze proiectul de buget pe 2010

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, fără voturi "împotrivă" şi cu doar două abţineri, proiectul de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, care permite Executivului demis să transmită Parlamentului bugetul de stat pe 2010.

Proiectul de lege modifică articolul 26 al Legii de organizare a Guvernului şi stipulează că, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiectele de buget de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat.

Reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare şi-au arătat, luni, în cadrul dezbaterilor, susţinerea pentru modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, astfel încât Cabinetul Boc să poată elabora proiectul de buget pe 2010.

Democrat-liberalul Mircea Toader a subliniat că PDL susţine proiectul de lege, dar a propus plenului o altă soluţie pentru rezolvarea probelemei bugetului - învestirea Guvernului Negoiţă. Toader a amintit că, încă de săptămâna trecută, a arătat că Legea de organizare a Guvernului poate fi modificată doar printr-o altă lege, nu prin Hotărârea Parlamentului, act pe care l-a catalogat drept inutil.

La rândul său, social-democrata Aura Vasile a explicat că grupul PSD+PC va vota proiectul în contextul unei "situaţii extraordinare". "În condiţiile în care se anunţă că nu sunt bani de salarii, nu sunt bani de pensii, nu sunt subvenţii în agricultură, iar toate instituţiile sunt blocate, bineînţeles că vom vota pentru a rezolva una din condiţiile internaţionale pe care Guvernul le-a luat", a detaliat deputatul PSD.

Şi deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu şi-a arătat susţinerea pentru proiect, criticând în acelaşi timp Cabinetul Boc pentru faptul că, până în acest moment, "nici măcar nu a luat în discuţie un prim proiect de buget", dovedind astfel "iresponsabilitate". "Este evident că aşteptau ordine şi dispoziţii care întârziau să vină de la FMI sau de la Traian Băsescu", a susţinut liberalul. El a apreciat Hotărârea dată de Parlament săptămâna trecută drept "binevenită, pentru că a arătat disponsibilitatea Parlamentului de a însoţi Guvernul în demersul de a obţine tranşa FMI".

Udemeristul Marton Arpad a apreciat că soluţia găsită pentru abilitarea Guvernului Boc este "binevenită", subliniind că acest Executiv poate veni cu proiectul de buget, dar majoritatea parlamentară va decide "cum va arăta proiectul de buget şi îşi va asuma resonsabilitatea" asupra acestuia.

Legea merge spre adoptare la Senat, Cameră decizională.

Premierul demis, Emil Boc, a făcut din nou luni un apel către partide să modifice Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului pentru ca Guvernul demis să poată trimite bugetul pe 2010.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii