Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Declaratii speciale si declaratii simple, pentru veniturile din 2005

Inceputul de an fiscal 2006 a adus cu sine o serie de nelamuriri in rindul contribuabililor, in privinta declararii veniturilor aferente anului 2005, precum si a documentelor ce trebuie completate si depuse in acest sens la Fisc.
Pentru inceput, trebuie retinut ca, potrivit noilor reglementari, declaratia de impozit pe venitul global nu mai exista, ea fiind inlocuita cu declaratia pe venitul anual, in speta venitul obtinut in anul fiscal 2005. Cu noua titulatura, declaratia pe venitul anual pentru calcularea impozitului datorat statului poate fi, de la caz la caz, declaratie speciala sau declaratie simpla. De mentionat ca, pentru veniturile obtinute anul trecut, singurii care, in 2006, nu mai trebuie sa depuna la administratiile teritoriale fiscale nici un fel de declaratie sint contribuabilii care au realizat venituri dintr-o singura sursa, adica din salariu.
In schimb, vor depune declaratii pentru venitul anual obtinut toti contribuabilii care realizeaza si alte venituri in afara celor aferente functiei de baza.
Sint patru tipuri de declaratii speciale (cod D.200): 1) pentru veniturile obtinute din activitati independente (activitati comerciale, profesii liberale, venituri din dreptul de proprietate intelectuala); 2) pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor; 3) pentru cistiguri realizate din transferul titlurilor de valoare - un astfel de tip de declaratie fiind o noutate; 4) pentru venituri obtinute din desfasurarea unei activitati in asociere intre persoane fizice.
Fiecare contribuabil care realizeaza si alte venituri in afara celor aferente functiei de baza si care se regaseste la categoriile de declaratii mentionate anterior, completeaza formularul aferent declaratiei speciale. Aceste declaratii trebuie depuse pina la 15 mai 2006.
Din categoria declaratiilor simple pe venitul anual fac parte
declaratia privind veniturile din strainatate (cu termen de depunere 15 mai 2006), declaratie anuala de venit pentru asociatiile fizice (cu termen de depunere 15 martie 2006) si declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa (cu termen de depunere 15 mai 2006).
De mentionat este faptul ca nu mai exista fise fiscala 1 si 2 (FF1 si FF2), ci doar fisa fiscala care se completeaza si pentru veniturile obtinute din functia de baza, si pentru veniturile obtinute in afara functiei de baza. Aceasta fisa fiscala trebuie depusa, pina in ultima zi a lunii februarie 2006, la administratiile fiscale teritoriale pe raza carora isi au domiciliul angajatorii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii