Mergi la conţinutul principal

Debranşările vor depăşi pragul de 60%

De exemplu, numai în 2007 suprafaţa totală a spaţiilor ce au fost încălzite centralizat a scăzut de la 275.357 mp, cât a fost la finele anului 2006, la 219.587 mp, adică o diferenţă de 55.770 mp, ceea ce tradus în număr de apartamente înseamnă circa 5.000 de proprietăţi. Astfel, în decembrie 2007 mai erau racordate la sistem 20.068 apartamente. În cursul anului trecut numărul a scăzut la cota de avarie, în sensul că doar 19.300 de apartamente mai rămăseseră arondate termoficării centralizate. Care va fi bilanţul la începutul sezonului rece 2009 - 2010 ce va începe peste câteva luni? "Deocamdată nu se ştie, întrucât abia lunile următoare se va finaliza evaluarea. Practic, urmează să primim de la asociaţiile de proprietari informaţii privind suprafeţele pentru care vom asigura servicii de termoficare în acest sezon rece şi abia atunci vom avea o situaţie exactă", a explicat directorul general al SC "CET", Ionel Pătraşcu, adăugând că, oficial, doar 5 proprietari au cerut din primăvară şi până acum debranşarea. Din experienţa anilor trecuţi este puţin probabil, spre imposibil, ca numărul de apartamente rămase în sistem să scadă doar cu cele 5 cereri oficiale, întrucât au existat proprietari care au ales debranşarea fără notificarea operatorului de termoficare. Astfel, este de aşteptat ca sub 19.000 de apartamente să-i mai rămână "CET"-ului de încălzit, întrucât estimările neoficiale indică o scădere cu 400 - 500 de apartamente. Evident, o astfel de diminuare ar fi un caz fericit, întrucât anul trecut au fost în total 1.600 de apartamente care au renunţat la termoficare. Dar este de aşteptat ca şi criza să tempereze fenomenul debranşărilor, în sensul de a-i determina pe proprietari să amâne investiţiile cu montarea unei centrale de apartament. Un alt factor ce ar putea contribui la temperarea debranşărilor este ajutorul pentru încălzire acordat anual de stat celor cu venituri reduse, pentru că logica este următoarea: fiind asistaţi social, se poate presupune că nu au suficiente resurse financiare pentru a-şi cumpăra şi monta o centrală de apartament. De exemplu, în sezonul rece 2008 - 2009 au fost circa 11.000 de familii care au beneficiat de ajutorul pentru încălzire, fiind arondate sistemului de termoficare a oraşului. Municipalitatea a încercat şi o înfrânare forţată a fenomenului prin obligarea celor care voiau să iasă din sistem să respecte anumite proceduri descurajante din punct de vedere al birocraţiei şi cheltuielilor de timp şi bani induse. Fără prea mare succes însă, întrucât brăilenii au riscat şi s-au debranşat ilegal, fără să ţină cont de faptul că ar putea fi amendaţi pentru această îndrăzneală.

În concluzie, până la evaluarea finală în urma inventarierii spaţiilor ce-i mai rămân SC "CET" de încălzit se întrevede ca o certitudine faptul că gradul de debranşare va scădea sub 60%, pentru că încă din toamna trecută acest prag fusese atins, în contextul în care din totalul de 53.000 de apartamente din oraş doar 19.300 rămăseseră în sistem.

Pierderile la semestru: 889.000 euro

Operatorul local de termoficare SC "CET" SA a înregistrat pierderi de 3,76 milioane lei (889.000 euro) în primele şase luni ale acestui an, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În perioada analizată, compania a realizat venituri din exploatare de 39,75 milioane lei (9,39 milioane euro), în scădere cu 5,86% faţă de nivelul înregistrat în intervalul echivalent al anului trecut, de 42,2 milioane lei. În schimb, costurile din exploatare ale companie s-au redus într-un ritm mult mai accelerat, la 42,53 milioane lei (10,05 milioane euro), coborând cu 11,5% sub valoarea afişată în aceeaşi perioadă a anului anterior, de 48,09 milioane lei.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, potrivit datelor de bilanţ aferente primului semestru, compania a raportat 37,3 milioane lei (8,81 milioane euro) aproximativ egală de nivelul perioadei similare a anului trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro