Mergi la conţinutul principal

De ce trebuie să evităm alimentele prea grase?

Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase şi oferă, totodată, o soluţie promiţătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien, scrie agerpres.ro.

Un studiu de laborator

Autorii studiului, publicat în revista „Neuropharmacology", au încercat să înţeleagă mecanismele care pot explica legătura dintre alimentele grase şi comportamentele depresive. Ei au descoperit că metabolismul grăsimilor ar avea în comun acelaşi mecanism biologic ca şi conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres şi depresie. De exemplu, pacienţii cu tulburări metabolice cum ar fi diabetul de tip 2 sunt mai expuşi riscului de depresie. Cu alte cuvinte, efectele unei diete prea bogate în grăsimi se suprapun peste efectele stresului cronic. Echipa de cercetători a arătat că o dietă bogată în grăsimi a influenţat comportamentul şobolanilor. După patru luni în care li s-a aplicat acest regim, această celebră cale organică implicată atât în metabolismul grăsimilor, cât şi în plasticitatea creierului a fost perturbată şi rozătoarele au prezentat semne de depresie şi de anxietate.
„Adevărul este că şobolanii cărora li s-a aplicat dieta bogată în grăsimi (HFD) au consumat acelaşi număr de calorii pe zi ca şi şobolanii din grupul de control. Singura diferenţă a fost că aceste calorii au provenit de la alimente de şase ori mai bogate în grăsimi (60% grăsime faţă de 10% în grupul de control)", explică Sophie Dutheil, autoarea acestui articol. „Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive şi anxietate (ca şi inflamaţia din creier şi alte consecinţe menţionate în articol)", comentează autoarea.

Găsirea unui tratament

Pentru tratarea simptomelor, oamenii de ştiinţă au testat pe aceşti şobolani un anestezic cu proprietăţi narcotice puternice, ketamina. În acelaşi mod în care acest produs poate reduce depresia şi efectele stresului cronic la oameni, experienţa a demonstrat că a inversat simptomele de depresie la şobolanii hrăniţi cu acest regim bogat în grăsimi.

După efectuarea acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi posibil, datorită ketaminei, să se reducă rapid şi în mod semnificativ simptomele de depresie cronică care se pot dezvolta la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2.
Cu toate acestea, este necesar ca efectele ketaminei asupra metabolismului să facă obiectul altor cercetări. Utilizarea şi dozajul pentru tratarea depresiei fac, de asemenea, obiectul unor studii clinice. Se fac cercetări şi cu privire la utilitatea sa pentru a trata durerea, depresia, alcoolismul şi dependenţa de heroină şi alte opiacee, mai scrie Le Parisien.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro