Mergi la conţinutul principal

De ce evadează mai ușor femeile din Coreea de Nord decât bărbații

Numărul nord-coreenilor care fug în Coreea de Sud - mai puţin de o sută pe lună - a coborât în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, a anunţat vineri Seulul, un semn al unor controale sporite efectuate de Beijing şi Phenian. 

 

Un total de 1.172 de nord-coreeni au reuşit să ajungă în Sud anul trecut, o cifră în scădere cu 21% faţă de 2016 şi mult mai redusă faţă de 2001, a precizat Ministerul Unificării sud-coreean, relatează AFP, potrivit Agerpres

Marea majoritate a acestor nord-coreeni care fug de lipsurile din ţara lor, supusă unor sancţiuni din ce în ce mai dure din partea Consiliului de Securitate al ONU, tranzitează prin China, unde adesea rămân mulţi ani înainte de a ajunge în Coreea de Sud, de obicei printr-o ţară terţă.

Dar Phenianul şi-a intensificat controalele de frontieră din a doua jumătate a anului 2015, întărind efectivele forţelor de securitate şi instalând linii electrificate pentru a-şi descuraja locuitorii care vor să ajungă în China.

CITIȚI ȘI: Metodele prin care se poate evada din Coreea de Nord. Refugiații trebuie „să câștige în greutate ca să semene cu chinezii”

"În plus, China a întărit drastic vânătoarea fugarilor nord-coreeni, repatriindu-i în mod iresponsabil atunci când îi găseşte", a declarat pentru France Presse Seo Jae-Pyong, de la Asociaţia dezertorilor nord-coreeni.

Ca urmare, multe reţele de călăuze care aranjau fuga nord-coreenilor spre Sud prin China şi Asia de Sud-Est au dispărut.

Peste 31.000 de nord-coreeni au fugit în Sud din 1948, anul proclamării a două state separate în Nord şi Sud, potrivit unui bilanţ stabilit la sfârşitul lunii decembrie. Maximul anual a fost înregistrat în 2009, cu 2.914 de "dezertări".

În 2017, marea majoritate (83%) a persoanelor care au trecut în Sud au fost femei. Pentru ele este mai simplu să plece, deoarece toţi bărbaţii au un loc de muncă şi absenţa lor este mai uşor de detectat de către autorităţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro