Mergi la conţinutul principal

Deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi s-au trezit cu poliţiştii la uşă

IPJ dat startul unei acţiuni în judeţ pentru verificarea modului în care este respectată legislaţia privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi • proprietarii de astfel de animale au obligaţia să depună la poliţie o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria celor periculoşi sau agresivi

 

Poliţiştii i-au luat la întrebări pe deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi. Acestora li s-au adus la cunoştinţă prevederile legale de care trebuie să ţină cont, tocmai pentru a nu risca să fie acuzaţi de anumite fapte penale.

În ultimele zile, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au efectuat  vizite la domiciliile deţinătorilor de câini periculoşi sau agresivi din judeţul Brăila.

Scopul acţiunilor a fost acela de a-i informa pe proprietarii de câini despre condiţiile şi obligaţiile prevăzute de lege atunci când deţin un câine periculos sau agresiv.

Prezenţi în localităţile Tufeşti, Viziru şi Zăvoaia, reprezentanţii IPJ - Serviciul de Ordine Publică, compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi posturile de poliţie - au vizitat deţinătorii de câini aflaţi în evidenţele poliţiei. S-a verificat modul în care sunt cunoscute şi respectate prevederile OUG nr.55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, republicată.

Poliţiştii i-au informat pe oameni ce trebuie să ştie dacă doresc să deţină un astfel de animal. Potrivit legii, câinii periculoşi se încadrează în mai multe categorii, după cum urmează: a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, Mastiff  şi metişii lor.

La categoria câini agresivi intră orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Cei care doresc un câine periculos sau agresiv trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

 

Obligaţiile deţinătorilor de câini periculoşi sau agresivi

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm;

În plus, proprietarii de câini periculoşi sau agresivi au obligaţia să depună la sediul poliţiei (în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele) o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria celor periculoşi sau agresivi, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cu mai multe date despre animalul deţinut.

Cei care deţin animale periculoase trebuie să anunţe, în termen de 48 de ore, la sediul Poliţiei, atunci când un câine este mutat la o altă adresă.

Legea prevede că este interzis accesul câinilor din rasele considerate periculoase sau agresive şi metişii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, sau în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea, fără botniţă şi fără a fi ţinuţi de proprietar în zgardă şi lesă sau ham.

 

Infracţiuni şi contravenţii

Constituie infracţiune: neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc; introducerea în ţară sau comercializarea câinilor din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte

Constituie contravenţie: neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic; neanunţarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor periculoşi sau agresivi, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare; nerespectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru a fi proprietar al unui câine periculos sau agresiv; neînregistrarea câinilor periculoşi sau agresivi la Asociaţia Chinologică Română; nedeclararea câinilor periculoşi sau agresivi la poliţie;

nerespectarea interdicţiilor privind accesul câinilor periculoşi sau agresivi în spaţii sau locuri publice.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila vor continua, în perioada următoare, seria verificărilor privind respectarea regimului de deţinere pentru câinii periculoşi sau agresivi, în municipiul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro